You are here

Ανακρίβειες στην έκθεση ΕΥ για ΡΙΚ, λέει ο τέως πρόεδρος ΔΣ

27/01/2022 19:33

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκος τοποθετούμενος επί των παρατηρήσεων που περιέχει στην τελευταία της έκθεση για το ΡΙΚ η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι έκθεση σε δύο, τουλάχιστον, θέματα που τον αφορούν  παρουσιάζει ανακρίβειες και διατυπώνει τη θέση ότι αυτές μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι η ΕΥ δεν έχει ή δεν έλαβε υπόψιν της, την ανανεωμένη «Έκθεση αναφορικά με την Οργανωτική Δομή του ΡΙΚ» του Νοεμβρίου του 2019, που ετοίμασε ο ίδιος συμβουλευτικός οίκος που ετοίμασε παρόμοια έκθεση το 2014.
 
Περαιτέρω αναφέρει ότι κατά την τελευταία έκθεση του συμβουλευτικού οίκου σε ό,τι αφορά το προσωπικό ήταν 79 μόνιμοι υπάλληλοι και 264 Αορίστου διαρκείας (full time) σύνολο 343, εξαιρουμένων των εργατών που δεν κατέχουν οργανική θέση και των Συνεργατών Ορισμένου Χρόνου και πως το ΔΣ πρότεινε 220 θέσεις, που μετά από τις διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες συμφωνήθηκε μείωση στα 263 άτομα.
 
Η μείωση του προσωπικού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την άμεση απόλυση 80 ατόμων, αλλά αντί αυτής της επιλογής η οποία θα άφηνε στον δρόμο εν καιρώ οικονομικής κρίσης και πανδημίας 80 οικογένειες, συμφωνήθηκε να υπηρετούν έναντι των μονίμων θέσεων (με πολλές προϋποθέσεις) και να διπλοσταυρώνονται οι θέσεις με την αφυπηρέτηση τους, προσθέτει, παρατηρώντας ότι αυτά όχι μόνο δεν αναφέρονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά αντιθέτως η ΕΥ καταγράφει ότι το ΔΣ ενήργησε κατά των εισηγήσεων του Συμβουλευτικού Οίκου γεγονός το οποίο, «φυσικά δεν ευσταθεί».
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα που θίγει η ΕΥ στην έκθεση της για επιστολή ημ. 6ης Μαΐου 2021 προς τον Υπουργό Εσωτερικών την οποία υπέγραψε ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και κατά την ΕΥ αποτελεί παρέμβαση του ως αναρμοδίου οργάνου για την πρόσληψη συγκεκριμένης παρουσιάστριας, ο κ. Φράγκου αναφέρει ότι συμφωνεί απολύτως με την ΕΥ ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καμία αρμοδιότητα έχει να κρίνει αν κάποιος ή κάποια έχει τα προσόντα για παρουσίαση ή όχι εκπομπής.
 
Προσθέτει ότι την επιστολή ετοίμασε η Υπηρεσία και αναφερόταν σε 5 συνεργάτες για κάλυψη επειγουσών αναγκών του ΡΙΚ,του δόθηκε για υπογραφή στις 6 Μαΐου 2019 και στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών την επομένη με κοινοποίηση και στον Αν. Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ.
 
Αναφέρει ότι την επιστολή την υπέγραψα εκ της θέσεως του ως Προέδρου του ΔΣ εφόσον απευθείνετο ιεραρχικά στον Υπουργό από τον οποίο το ΡΙΚ ζητούσε την έγκριση του οικείου Υπουργείου  και διατυπώνει τη θέση ότι η αναφορά της ΕΥ είναι το λιγότερο άδικη προς το πρόσωπο του.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε την επιλογή είτε να μην κάνει τίποτα και να ισχυριστεί ότι ήταν δύσκολα και απλά προσπάθησε είτε να έχει την τόλμη να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και λύσεις σε προβλήματα που παρέμεναν έρμαιο ατέρμονων συζητήσεων.
 
Αναφέροντας επίσης ότι είναι κρίμα να διασύρεται η υπόληψη έντιμων ανθρώπων που αφελώς πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι ελάχιστο για τον τόπο τους προσθέτει ότι η θέση που κατείχε δεν προνοεί κανένα μισθό ούτε είναι θέση υπηρεσιακή και ότι έφυγε από το ΡΙΚ με δύο φλιτζάνια με το λογότυπο του ΡΙΚ τα οποία τα αγόρασε από την καντίνα του και μια καρφίτσα που με περηφάνια την φορούσε.
 
«Έτσι όπως έπρεπε να φύγω και όπως πρέπει να αποχωρεί οποιοδήποτε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα», συμπληρώνει.