You are here

Α. Αναστασιάδης: Ευάλωτοι στην απάτη οι Κύπριοι

18/09/2022 06:00

Οι Κύπριοι, είναι ευάλωτοι στο ηλεκτρονικό έγκλημα και ειδικά στην απάτη που αφορά υποτιθέμενη επένδυση με υψηλό κέρδος, αναφέρει ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί επίσης, τη δουλειά που αναλαμβάνουν οι συνεργάτες των απατεώνων στην Κύπρο, τα λεγόμενα e-mules, για λογαριασμό των απατεώνων  στο εξωτερικό.

Τα παιδιά είναι πιο ενημερωμένα από τους γονείς

Ο κ. Αναστασιάδης, κρούει καμπανάκι προς τους γονείς διότι, όπως τονίζει, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των συνεπειών της λανθασμένης χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά τους, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένα από τους ίδιους τους γονείς τους.

Διευκρινίζει, ότι οι πολίτες με τις λιγότερες αντιστάσεις είναι οι χρήστες, που δεν γνωρίζουν επαρκώς το διαδίκτυο και οι ηλικίες πάνω των 40 ετών και καυστηριάζει ταυτόχρονα, την αδιαφορία των πολιτών για να ενημερωθούν σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.

Υποδεικνύει, ότι ο πιο αδύνατος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα είναι ο άνθρωπος και όχι τα υπολογιστικά συστήματα, κατά συνέπεια, τονίζει, η επίγνωση και εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική.

Ενέργειες διασφάλισης των αγορών μέσω διαδικτύου

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Αναστασιάδης καθησυχάζει, εντούτοις όσον αφορά τις ασφαλιστικές δικλίδες που διέπουν τη χρήση των τραπεζικών καρτών, αρκεί όπως σημειώνει, ο χρήστης να χρησιμοποιεί κάρτα η οποία έχει διαθέσιμο μόνο το ποσό που απαιτείται για την αγορά.

Παράλληλα, παραθέτει μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές, για να διασφαλίζουν ότι οι αγορές τους είναι ασφαλείς μέσω διαδικτύου.

Εξηγεί επίσης, ποιες περιπτώσεις ονομάζονται CEO Fraud και πως εξαπατούν τις εταιρείες που βάζουν στο στόχαστρό τους, αλλά και γιατί υπάρχει αρκετή επιτυχία των επίδοξων απατεώνων στις περιπτώσεις επενδύσεων και λιγότερη επιτυχία στις περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης εταιρειών.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση, εκφράζει ο κ. Αναστασιάδης, για την επιτυχία και φραγή των κακόβουλων μηνυμάτων, πριν ακόμη φθάσουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες συχνά γίνονται στόχος των επίδοξων διαδικτυακών απατεώνων.

Εν κατακλείδι, αναφέρει ότι, χωρίς τη συνεργασία με την Interpol και άλλα κράτη - μέλη, δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου