You are here

Ανησυχούν για την λειτουργία σχολείων λόγω αύξησης κρουσμάτων

03/01/2022 16:30

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ και ιδιαίτερα τους ανησυχεί το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ μέλη της ηγεσίας τους.
 
ΟΕΛΜΕΚ: Το ζήτημα αν θα ανοίξουν ή δε θα ανοίξουν τα σχολεία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τους ανησυχεί ιδιαίτερα.
 
«Πραγματικά και εμείς οι ίδιοι διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν ενώ μέχρι 22-23 Δεκεμβρίου πριν κλείσουν τα σχολεία, είχαμε περίπου στα σχολεία και γενικά στην Κύπρο ένα περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων, μέσα σε 10-12 μέρες να υπάρχει αυτή η τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες και από την πλευρά όλων γενικότερα», ανέφερε.

«Αυτό που μας ανησυχεί εμάς ιδιαίτερα είναι το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων. Όλοι γνωρίζουμε ότι στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζησάββας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά νεότερη ενημέρωση, «αλλά σίγουρα ενοχλεί εκείνο που ακούμε καθημερινά, διάφορες φήμες, κατά πόσο θα ανοίξουν ή δε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία».
 
Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, για το ζήτημα τούτο και όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, «διότι πρέπει να πούμε ότι ειδικά για το Λύκειο φέτος, οι μαθητές μας θα παρακαθίσουν για πρώτη φορά και οι τρεις τάξεις σε κεντρικές εξετάσεις και ειδικότερα οι τελειόφοιτοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίες αυτές εξετάσεις αφορούν το απολυτήριο τους».
 
«Άρα, αυτό το ζήτημα αν θα ανοίξουν ή δε θα ανοίξουν (ΣΣ τα σχολεία) πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Να ενημερωθούν όλοι για το που βαδίζουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ιδιο «οι τελειόφοιτοι μαθητές αυτή την στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις του απολυτηρίου τους και τούτη η συζήτηση που γίνεται και κατά την άποψη μου πρέπει να τερματιστεί, να ληφθεί μια απόφαση όσο πιο σύντομα γίνεται. Το μόνο που κάνει είναι να ζημιώνει τους ίδιους τους τελειόφοιτους μαθητές». «Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε με την ψυχολογία των μαθητών μας, ειδικά των τελειόφοιτων και να ληφθεί μια απόφαση», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Χατζησάββας επισήμανε ότι ειδικά για το Λύκειο, και τούτο θα πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψιν από τους ειδικούς, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, ότι στις 14 Ιανουαρίου , δηλαδή την επόμενη Παρασκευή, οι μαθητές θα παρακαθίσουν στις κεντρικές εξετάσεις.
 
«Οι τελειόφοιτοι μαθητές αρχίζουν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και με βάση τις νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί τα παιδιά της Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου θα έρχονται στο σχολείο μόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και ακολούθως θα επιστρέφουν στο σπίτι. Για το θέμα του γυμνασίου, ας αποφασίσουν οι ειδικοί τι είναι εκείνο που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας από την περασμένη Δευτέρα για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και θέματα που έχουν σχέση με την πανδημία.
 
«Οι εξετάσεις θα αρχίσουν ουσιαστικά από τις 14 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν 28 Ιανουαρίου. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά για τους μαθητές του Λυκείου σε περίπτωση που θα γίνουν οι εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου, θα πρέπει να λάβει όλες τις πρόνοιες για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένου και αυτών οι οποίοι ενδεχομένως να είναι κρούσματα ή και να είναι στενές επαφές και να κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες», σημείωσε.
 
ΟΛΤΕΚ: Αναμένουμε τις εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας
 
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοΐζου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι δυστυχώς, διανύουμε την χειρότερη περίοδο από την έναρξη της πανδημίας.
 
«Όπως όλη η υφήλιος έτσι και η Κύπρος μας βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοΐζου είπε ότι βάσει της εγκυκλίου που έχει αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.
 
«Δυστυχώς, όμως, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ίσως να επιφέρει κάποιες αλλαγές. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και του Υπουργού Παιδείας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Δυστυχώς, σημείωσε, «η κατάσταση αυτή θυματοποιεί όλους τους μαθητές αλλά ειδικότερα τους τελειόφοιτους, που έχουν ίσως την πιο δύσκολη σχολική χρονιά, η οποία χρονιά θα σηματοδοτήσει και την μετέπειτα πορεία της ζωής τους».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η ΟΛΤΕΚ αναμένει τις εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας.
 
Ως οργάνωση, πρόσθεσε, «θα τηρήσουμε όλα τα πρωτόκολλα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας να αρχίσει τις διαδικασίες για την προετοιμασία των εξετάσεων τετραμήνων», εκφράζοντας την ευχή «αυτή η πανδημία να τελειώσει σύντομα».

Σε ερώτηση αν θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας μέσα στη νέα χρονιά, ο κ. Λοΐζου είπε ότι αναμένεται να έχουν συνάντηση την προσεχή Δευτέρα με τον Υπουργό Παιδείας, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, διάφορα θέματα που αφορούν την τεχνική εκπαίδευση, καθώς και ζητήματα που αφορούν την πανδημία. 
 
«Η ατζέντα μπορεί να αλλάξει λόγω  των αποφάσεων του Υπουργού», σημείωσε.
 
ΠΟΕΔ: Σημαντικό τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία
 
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ είπε ότι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας και ιδιαίτερα τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που προβληματίζει όλους.
 
«Είναι σημαντικό τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών, πάντοτε όμως σε συνθήκες ασφάλειας και με πλήρη στελέχωση των σχολείων μας. Άλλωστε, η ΠΟΕΔ πολλές φορές έχει επισημάνει ότι η φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών προσφέρει το μέγιστο όσον αφορά την εκπαίδευση και ανάπτυξη των παιδιών σε όλους τους τομείς: γνωστικό, κοινωνικό, συναισθηματικό κ.ά», πρόσθεσε.
 
Η κ. Βασιλείου θύμισε ότι πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, «παρατηρήθηκε υποστελέχωση των σχολικών μας μονάδων, λόγω αυξημένων αναγκών σε αντικαταστάσεις μιας και αριθμός συναδέλφων απουσίαζε δικαιολογημένα», όπως είπε.

«Θα πρέπει επομένως το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να μην σημειωθεί εκ νέου υποστελέχωση σχολείων, ειδικότερα τώρα που φαίνεται οι ανάγκες σε αντικαταστάσεις να είναι αυξημένες», είπε.

Επιπλέον, συμπλήρωσε, «επαναφέρω και τονίζω την αντίθεση της ΠΟΕΔ σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση των μέτρων που αφορούν την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων».
 
Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι τα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία την ίδια μέρα και να αποφευχθεί η όποια διαφοροποίηση, η οποία είναι και αχρείαστη αλλά και αντιφατική.
 
«Υπενθυμίζω ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που έγινε διαχωρισμός (για παράδειγμα τον Μάιο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021), δημιουργήθηκαν αρκετά ζητήματα που επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων», κατέληξε.