You are here

Άνοιξε η συζήτηση για εξετάσεις προσλήψεων στο δημόσιο από ιδιωτικά πανεπιστήμια

28/05/2020 14:04

Άρχισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση της νομοθεσίας με την οποία θα καταστεί δυνατή η διενέργεια εξετάσεων και από ιδιωτικά πανεπιστήμια για προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί εντός 15ημέρου βάσει ενημέρωσης του ΚΥΠΕ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών είχε προς τούτο ενώπιον της δύο νομοσχέδια με τις σχετικές τροποποιήσεις στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο και στον περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμο.
 
Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να διενεργούν και αυτά εκ μέρους της Υπηρεσίας Εξετάσεων, εξετάσεις για την πρόσληψη προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Ο κ. Ζαχαρίου διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα το δικαίωμα αυτό το είχε η Υπηρεσία Εξετάσεων και τα Κρατικά Πανεπιστήμια.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε  ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση των νομοσχεδίων στην παρουσία των ενδιαφερόμενων, προσθέτοντας ότι από λάθος δεν παρέλαβαν τις προσκλήσεις η εκτελεστική εξουσία (Υπουργείο Οικονομικών) και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για αυτό και δεν κατέστη δυνατή η παρουσία τους στη συνεδρία.
 
Λόγω αυτής της εξέλιξης και αφού ακούστηκαν οι απόψεις της κάθε πλευράς η συνεδρία διακόπηκε για να δοθεί ευκαιρία στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, που ουσιαστικά κατέθεσε και τη νομοθεσία να εκφράσουν τις θέσεις τους για το γενικότερο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης και να απαντήσουν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, για να μπορέσει η Επιτροπή να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι προβλέπεται εντός 15ημέρου να συνεχιστεί η συζήτηση της νέας νομοθεσίας και να ολοκληρωθεί η συζήτηση της.