You are here

Ανώτατο: Αναγκαίο εργαλείο ο οδηγός δικαστικής συμπεριφοράς

25/09/2020 13:44

 

Ο Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς αναγνωρίζεται πλέον ως αναγκαίο εργαλείο ώστε, μεταξύ άλλων, να υποβοηθούνται και να καθοδηγούνται οι Δικαστές για τον τρόπο δράσης και συμπεριφοράς τους, είτε πάνω στην έδρα, είτε γενικότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Στέλιος Ναθαναήλ.
 
Μιλώντας στη χθεσινή παρουσίαση του Οδηγού από το Ανώτατο Δικαστήριο και την Ένωση Δικαστών Κύπρου, ο κ. Ναθαναήλ ανέφερε ότι «ο έλεγχος είναι συνειδησιακή υποχρέωση του καθενός από εμάς και η τήρηση των αρχών της δεοντολογίας θεμελιώνεται εν πάση περιπτώσει στη μακρά παράδοση και τις υψηλές αξίες του λειτουργήματος του δικαστή οι οποίες έχουν πλέον σήμερα κωδικοποιηθεί, αλλά πάντοτε δέσμευαν και πάντοτε θα δεσμεύουν τους δικαστές».
 
Η παρουσίαση του Οδηγού, όπως έχει διαμορφωθεί με την τέταρτη αναθεώρηση (Σεπτέμβριος 2020), στους Δικαστές των Πρωτοδίκων Δικαστηρίων της Κύπρου, έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Νικόλας Σάντης αναφέρθηκε στην αυτόδηλη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και στις προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας από τους δικαστές σε κάθε επίπεδο, ηθικό και νομικό, διαβεβαιώνοντας ότι η Ένωση Δικαστών Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου για συντονισμένη και σύντονη παρακολούθηση των εξελίξεων και αναγκών για την όποια καλυτέρευση του Οδηγού Δικαστικής Συμπεριφοράς.
 
Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του Οδηγού από την Διοικητική Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Λένα Δημητριάδου.
 
Υπό την ευθύνη του Τμήματος Επιμόρφωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχει προγραμματιστεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Δικαστική Δεοντολογία και Ηθική» για τις 6 Οκτωβρίου 2020, στο οποίο θα λάβουν μέρος νεοδιορισθέντες δικαστές.