You are here

Άντρος Κυπριανού: Διαχρονική η θέση του ΑΚΕΛ για αποφάσεις ΚΤ

06/07/2020 15:35

Διαχρονική είναι η θέση του ΑΚΕΛ, ότι οι αποφάσεις στην Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και όχι να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητή της ΚΤ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, με αφορμή τις δηλώσεις του για κατάργηση του θεσμού του γενικού ελεγκτή και αντικατάσταση του με ελεγκτικό συνέδριο, κληθείς να απάντηση  εάν στηρίζει την αρχή της συλλογικότητας και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως η Κεντρική Τράπεζα είπε ότι «η άποψη μας εδώ και χρόνια ως ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο και όχι να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις από μόνος του ο διοικητής της ΚΤ».

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με το γενικό ελεγκτή είπε ότι «φαίνεται ότι το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες δύο ημέρες έχει δύο πτυχές. Το ένα ονομάζεται Οδυσσέας Μιχαηλίδης και το πώς επιτελεί τον ρόλο του ως γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας και ποια είναι η στάση του ΑΚΕΛ έναντι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το άλλο είναι το θέμα των ανεξάρτητων θεσμών που λειτουργούν στην κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δύο ζητήματα χωριστά», ξεκαθάρισε.

Σημείωσε ότι σε ότι αφορά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη,  έχουμε πει κατ΄ επανάληψη και θα επαναλάβω και τώρα ότι είναι ένας έντιμος και ικανός λειτουργός, ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος προσπαθεί να επιτελέσει τον ρόλο του με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια και ως τέτοιον το ΑΚΕΛ τον στηρίζει και θα εξακολουθήσει να τον στηρίζει για να διαδραματίζει τον ρόλο του σωστά. Έχουμε ανάγκη από ελεγκτική υπηρεσία, πρόσθεσε, η οποία να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα για να τα διορθώνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι.

Το δεύτερο σκέλος, ανέφερε, είναι οι ανεξάρτητοι θεσμοί. «Είναι διαχρονική άποψη του ΑΚΕΛ ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται και την ίδια στιγμή πρέπει να λειτουργούν συλλογικά για να εξασφαλίζουμε ότι η συλλογική σοφία θα υπερέχει της ατομικής σοφίας του καθενός. Όσο ικανός και έξυπνος και να είναι κάποιος χρειάζεται κατά την άποψη μας να ακούσει και απόψεις από άλλους για να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη», σημείωσε.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, ανέφερε, το ΑΚΕΛ εδώ και μερικά χρόνια συζητά τρόπους έτσι ώστε οι ανεξάρτητοι θεσμοί να καταστούν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικοί.

«Πότε θα επαναφέρουμε αυτό το θέμα ξανά, γιατί όπως γνωρίζετε το έχουμε θέσει στη βουλή εδώ και μερικά χρόνια και δεν είχε τύχει της προσπάθειας που είχαμε καταβάλει. Πότε θα το επαναφέρουμε δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ταυτόχρονα δυσφορία για τα όσα γράφτηκαν ή ακούστηκαν, ότι «το ΑΚΕΛ μεθοδεύει φάγωμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη» και τόνισε ότι «λυπούμαι που αποδίδουν ευτελή κίνητρα στο ΑΚΕΛ και ο κ. Μιχαηλίδης μπορεί να επιβεβαιώσει τη σχέση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Κυπριανού ήταν σαφής και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους και εξήγησε ότι η χθεσινή ανακοίνωση της ελεγκτικής υπηρεσίας, εκδόθηκε ώστε να ξεκαθαριστεί πως δεν υφίσταται ανάγκη για αλλαγή, καθώς το ίδιο μοντέλο με της Κύπρου ισχύει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπηρεσία μας δεν έχει περιθώρια βελτίωσης, αντίθετα υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια για βελτίωση μάλιστα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία επαναξιολόγησης για εντοπισμό τυχών αδυναμιών μας ώστε να τις βελτιώσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης, συμφώνησε με τον κ. Κυπριανού ότι όπως τέθηκε το θέμα από συγκεκριμένη εφημερίδα ότι δηλαδή, η μετατροπή της ελεγκτικής υπηρεσίας από μονοπρόσωπη σε πολυπρόσωπη ενέχει το στοιχείο του ξεδοντιάσματος και της  υπόσκαψης του προσώπου του.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελεγκτική υπηρεσία εκ φύσεως της ελέγχει την κυβέρνηση και ότι παρόμοιο ρόλο έχει και η αντιπολίτευση, σημείωσε ότι «είναι δουλειά μας να ελέγχουμε την εκτελεστική εξουσία, κάτι το οποίο κάνει και η βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ακολούθως ο κ. Κυπριανού, ερωτηθείς γιατί αυτό το θέμα προέκυψε την δεδομένη στιγμή και αν είχε σχέση με την αποχώρηση του γενικού εισαγγελέα απάντησε: «Μου υπέβαλλε ερωτήσεις ένας δημοσιογράφος και απάντησα στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αν οι ερωτήσεις ήταν διαφορετικές και οι απαντήσεις θα ήταν διαφορετικές. Δεν ήγειρα εγώ αυτά τα ζητήματα. Μου υποβλήθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις πρέπει να πω για πολλά άλλα ζητήματα. Ανάμεσα σε εκείνα και γι αυτά τα ζητήματα και απάντησα. Δεν είχα πει εγώ σκόπιμα αυτά τα πράγματα. Ήταν απαντήσεις σε ερωτήσεις. Δεν έχει καμία σχέση με την αποχώρηση του γενικού εισαγγελέα. Επαναλαμβάνω δεν πρέπει κανένας να θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να συμμετάσχει σε ένα παιγνίδι με τον οποιονδήποτε. Κι αν νομίζουν ότι μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα να το ξεχάσουν, για να φαγωθεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Εάν υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να το ξεχάσουν».
Από την άλλη εξέφρασε την λύπη του γιατί κάποιοι όπως είπε, βιάστηκαν να ερμηνεύσουν αυτή την στάση του ΑΚΕΛ ότι τάχα έκαμε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να γίνουν κάποιοι διορισμοί στη νομική υπηρεσία.

Της Ηρώς Ευθυμίου