You are here

Απαλλαγή κατηγορουμένου από «κορωνοπρόστιμο»

12/05/2021 16:43

Το ποινικό δικαστήριο Λευκωσίας απάλλαξε σήμερα από όλες τις κατηγορίες, κατηγορούμενο που του είχε επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση Διατάγματος του Υπουργού Υγείας με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως νόμο.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Σάββα Σαββίδη το οποίο ανέλαβε την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο δικαστής επέλεξε να απαλλάξει τον κατηγορούμενο από όλες τις κατηγορίες, αποφεύγοντας να εξετάσει την συνταγματικότητα ή όχι της πρόνοιας του νόμου, βάσει της  οποίας η αστυνομία κατήγγειλε και επέβαλε πρόστιμο €300 στον κατηγορούμενο.

Ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις στη StockWatch ανέφερε ότι «ο πολίτης με βάση το άρθρο  Α2 και Α7 του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου (Διάταγμα 59) κανονισμός 2-1 Ε, στις 3 Ιανουαρίου 2021 κατηγορήθηκε για παράνομη συνάθροιση και υποκίνηση και άλλων προσώπων στη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος, δηλαδή συμμετοχή σε μεγάλη συγκέντρωση».

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, στο πλαίσιο της διαδικασίας για να αποφασιστεί αν υπάρχει ή όχι εκ πρώτης όψεως υπόθεση, η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και ανέφερε ότι θα αποσυρθεί η υπόθεση για τον κατηγορούμενο, με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα, οπότε και ο πολίτης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Σημείωσε ότι «η Εισαγγελία διέταξε την αναστολή της ποινικής δίωξης ύστερα από ακροάσεις που διήρκησαν τρεις μήνες επιλέγοντας να μην εξετάσει τη Συνταγματικότητα των Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας».

Πρόσθεσε ότι εκκρεμούν αρκετές παρόμοιες υποθέσεις ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο φαίνεται ότι επιλέγει να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους.

Εξήγησε ότι ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου αποδέχθηκε την απόφαση για απαλλαγή του πελάτη του από τις κατηγορίες, αλλά ζήτησε από το δικαστήριο να αποφανθεί και για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του διατάγματος που απαγορεύει τις συναθροίσεις και διαδηλώσεις για να λάβει την απάντηση ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει υπόθεση, δεν μπορεί να προχωρήσει τη δική στο ζήτημα της συνταγματικότητας.

Διευκρίνισε επίσης, ότι εκκρεμεί και η έκδοση αρκετών προστίμων για παράβαση των Διαταγμάτων της κυβέρνησης.

Οι σχετικές υποθέσεις θα καταδείξουν το αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης πολιτών στα κορωνοπρόστιμα, με επίκληση της αντισυνταγματικότητας των Διαταγμάτων με βάση τα οποία επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα.

Της Ηρώς Ευθυμίου