You are here

Απειλούν με μέτρα για το «Φιλοξενία»

23/08/2019 17:38

Η ΠΟΦΕΝ, με σημερινή της ανακοίνωση, καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα του Φιλοξένια, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με λήψη δυναμικότερων μέτρων.

Ως Γενική Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ, αναφέρει η ανακοίνωση, «είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε έστω και τώρα, για όσα βλέπουν ή καλύτερα για όσα δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το θέμα του Φιλοξένια».

Όπως αναφέρεται, «υπάρχει δυστυχώς μια παρατεταμένη σιωπή από πλευράς των αρμόδιων αρχών γύρω από τις ανησυχίες που ακούστηκαν πρόσφατα, για μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια, αντί για αξιοποίηση του από το ΑΞΙΚ, στο οποίο εξάλλου ανήκει ο χώρος και μάλιστα θα επιλύσει αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα».

«Ενώ λοιπόν πριν λίγες εβδομάδες που το θέμα συζητήθηκε για τελευταία φορά στη Βουλή αλλά και δημόσια γενικότερα,  γύρω ουσιαστικά από τη διαδικασία προσφορών για μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια, ήταν ξεκάθαρο τόσο από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής, όσο και από άλλους σχετιζόμενους φορείς όπως ο ΠΑΣΥΞΕ,  πως η διαδικασία προσφορών πρέπει να σταματήσει και το Φιλοξένια θα πρέπει να επιστραφεί στο ΑΞΙΚ» προστίθεται.

Ειδικά σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «το Φιλοξένια μπορεί να καλύψει ως κτίριο τις σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις του ΑΞΙΚ σε οικοτροφείο, εργαστήρια, αίθουσες κ.ο.κ., ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα στις αξιολογήσεις του ΑΞΙΚ και τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Ινστιτούτου, όπως δημιουργία τετραετές πτυχίου».

«Δυστυχώς όμως», αναφέρει η ΠΟΦΕΝ, « φαίνεται πως η Κυβέρνηση θεωρεί την μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια, σημαντικότερη από τις ανάγκες του ΑΞΙΚ και των σπουδαστών του. Το ακόμη πιο αστείο, είναι ότι οι ίδιοι οι κυβερνώντες πριν λίγους μήνες και μετά από τις πολύμηνες πιέσεις από την Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ και άλλους παράγοντες όπως η Διεύθυνση του ΑΞΙΚ και μέλη του Δ.Σ. του ΑΞΙΚ, έδειξαν τελικά καλή θέληση για αναβάθμιση του ΑΞΙΚ και αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ινστιτούτου. Κάτι που προϋποθέτει και κατάλληλο προϋπολογισμό για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, γεγονός που καθιστά την αξιοποίηση του Φιλοξένια θετική αν όχι αναγκαία παράμετρο στην όλη προσπάθεια».

Ως ΠΟΦΕΝ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ένεκα της σιωπής που επικρατεί για το ζήτημα, καλούμε την κυβέρνηση να πράξει το στοιχειώδες καθήκον απέναντι στο ΑΞΙΚ και τους σπουδαστές της, να ξαναμελετήσει δηλαδή το θέμα του Φιλοξένια όπως υπέδειξε και η επιτροπή ελέγχου της Βουλής αλλά και άλλοι φορείς. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι στοιβαγμένοι στις τάξεις και στο οικοτροφείο. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν να στερούνται την αναγνώριση και την αναβάθμιση του διπλώματος τους σε πτυχίο».

«Σας καλούμε ξανά λοιπόν να παγοποιήσετε άμεσα, εφόσον δεν θέλετε να σταματήσετε οριστικά, την όλη διαδικασία για το κέντρο Φιλοξένια και να επανεξετάσετε το θέμα με μόνο σας γνώμονα το καλό των φοιτητών και τη συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται», προστίθεται.

Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, « δεν υπάρχει άλλη οδός για την ΠΟΦΕΝ, όπως μαζί με τους φοιτητές του ΑΞΙΚ, να κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας με δυναμικότερα μέτρα στο επόμενο διάστημα, όπως έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές και η ίδια η Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ».