You are here

Απειλούνται με κυρώσεις 27 δήμοι

05/05/2017 07:51
Κυρώσεις με βάση τη νομοθεσία ενδεχομένως να επιβληθούν στους δήμους οι οποίοι δεν απέστειλαν έγκαιρα στο γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας και στην ελεγκτική υπηρεσία τις οικονομικές τους καταστάσεις, παρά τις επανειλημμένες αυστηρές συστάσεις από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες του κράτους.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις για το προηγούμενο έτος, το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου τρέχοντος έτους.

Μέχρι σήμερα παραλήφθηκαν οικονομικές καταστάσεις μόνο από τρείς δήμους από το σύνολο των 30.

Οι δήμοι που ανταποκρίθηκαν με βάση το χρονοδιάγραμμα είναι αυτοί της Λακατάμιας, της Γερμασόγιας και της Αραδίππου.

Η μη έγκαιρη παραλαβή των οικονομικών καταστάσεων προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στο γενικό λογιστήριο αφού είναι αδύνατο να προωθήσει τους ενοποιημένους λογαριασμούς για όλους τους δήμους, σύμφωνα με τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου.

Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δηλώσεις του στη StockWatch επέκρινε τους δήμους για την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν για πολλοστή φορά επί των υποχρεώσεων που τους επιβάλλει η νομοθεσία.

«Τη φετινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται», είπε, «θα την αξιολογήσει εντός των ημερών η ελεγκτική υπηρεσία με το γενικό λογιστήριο που έχει τον γενικό συντονισμό ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων της γενικής κυβέρνησης και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ληφθούν αποφάσεις».

Με βάση πρόνοια του νόμου περί δημοσιονομικής ευθύνης και δημοσιονομικού πλαισίου, σε περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης του δήμου ή κοινότητας ως προς την αποστολή των οικονομικών καταστάσεων με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, ο αρμόδιος υπουργός (εσωτερικών) μπορεί να προβεί σε μείωση ή αναστολή της χορηγίας προς αυτούς.

Ο γενικός ελεγκτής σημείωσε ότι κατόπιν των έντονων συστάσεων της υπηρεσίας του προς τους δήμους για έγκαιρη κατάθεση των οικονομικών τους καταστάσεων, υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια κάποια βελτίωση, η οποία, όπως είπε, δεν είναι ικανοποιητική.

«Η προσπάθεια», πρόσθεσε, «είναι από την πλήρη ανυπαρξία ενός υγιούς συστήματος, να μεταβούμε σε ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό σύστημα και υπενθύμισε ότι σε παλαιότερες περιόδους, αρκετών δήμων ή κοινοτήτων εκκρεμούσε η κατάθεση των οικονομικών τους καταστάσεων, επί σειρά ετών».

Όλοι οι δήμοι στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2017 -19 είχαν κληθεί από το υπουργείο οικονομικών, κατόπιν σχετικής εγκυκλίου, να υποβάλουν τον περασμένο Ιούνιο κατάσταση δημοσιονομικών κινδύνων, λόγω κυρίως των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς αρκετοί δήμοι για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών, καθυστερούν την καταβολή των δόσεων τους για εξόφληση δανείων.

Η κρατική χορηγία προς τους δήμους ανέρχεται σήμερα στα €53,4 εκ.

Το 2011 η κρατική χορηγία προς την τοπική αυτοδιοίκηση είχε ανέλθει στα €91,7 εκ.

Το σύνολο των δανείων των 30 δήμων ανέρχεται σήμερα περίπου στα €480 εκ. ενώ οι τόκοι που καταβάλλουν ετησίως είναι της τάξης των €11,73 εκ.

Του Λεύκου Χρίστου