You are here

Από τα ισχυρά του κόσμου το κυπριακό διαβατήριο

06/04/2022 08:30

Στα ισχυρότερα του κόσμου είναι τα κυπριακά διαβατήρια, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της Henley & Partners.

Από το 2006, η εταιρεία παρακολουθεί ποια από τα διαβατήρια του πλανήτη εξασφαλίζουν τα περισσότερα «ελευθέρας» και ποια τα λιγότερα σε χώρες ανά τον κόσμο, με βάση αποκλειστικά δεδομένα που παρέχει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Όπως αναφέρεται, έξι εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος στην ελευθερία του ταξιδιού και την κινητικότητα ήταν πιο δραματικός από ό,τι προέβλεπαν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές στην αρχή του πολέμου.

Τα τελευταία αποτελέσματα από το Henley Passport Index απεικονίζουν ξεκάθαρα τον βαθύ και ίσως μη αναστρέψιμο αντίκτυπο του πολέμου στην ελευθερία μετακίνησης στην περιοχή.

Η εισβολή έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς να έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες δυτικές χώρες έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους στους Ρώσους αερομεταφορείς, επέβαλαν αυστηρές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μεμονωμένους Ρώσους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν σταματήσει εντελώς την επεξεργασία των αιτήσεων για βίζα, καταδικάζοντας ουσιαστικά το Ρωσικό διαβατήριο για ανεπιθύμητη κατάσταση σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

Σε πλήρη αντίθεση, η ΕΕ ενέκρινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στους Ουκρανούς να ζουν και να εργάζονται σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της για έως και τρία χρόνια, ενώ πολλές άλλες δυτικές χώρες έχουν προσαρμόσει τις πολιτικές τους για τις θεωρήσεις υπέρ των ουκρανών κατόχων διαβατηρίων ή έχουν παραιτηθεί από τις απαιτήσεις βίζας εντελώς.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη Henley Passport Index, ο οποίος βασίζεται σε αποκλειστικά και επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η Ουκρανία έχει επί του παρόντος βαθμολογία χωρίς βίζα κατά την άφιξη 143, υψηλό ρεκόρ για τη χώρα που κατατάσσεται τώρα στην 34η θέση στο δείκτη (έχοντας ανέβει 26 θέσεις από το 2012), ενώ η Ρωσία ακολουθεί στην 49η θέση, με βαθμολογία 117 — μια διαφορά που είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Όσον αφορά την Κύπρο βρίσκεται στην 14η θέση, με το κυπριακό διαβατήριο να εξασφαλίζει είσοδο, χωρίς βίζα, σε 176 χώρες.

Η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη συνεχίζουν να μοιράζονται την πρώτη θέση, με τους κατόχους διαβατηρίων τους να έχουν πρόσβαση σε 192 προορισμούς σε όλο τον κόσμο χωρίς βίζα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσωρινοί περιορισμοί του Covid.

Η Γερμανία και η Νότια Κορέα κατέχουν από κοινού τη 2η θέση, με βαθμολογία χωρίς βίζα κατά την άφιξη 190, ενώ η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία μοιράζονται την 3η θέση, με τους κατόχους διαβατηρίων τους να έχουν πρόσβαση σε 189 προορισμούς σε όλο τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν βίζα εκ των προτέρων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πρόσφατα απέρριψε όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid, βρίσκεται τώρα στην 5η θέση, με βαθμολογία 187, με τις ΗΠΑ μόλις μία θέση πίσω στην 6η θέση, με βαθμολογία 186. Το Αφγανιστάν παραμένει στο κάτω μέρος του δείκτη με τους υπηκόους του να έχουν πρόσβαση μόνο σε 26 προορισμούς χωρίς βίζα.

Ο Δρ. Christian H. Kaelin, Πρόεδρος της Henley & Partners και ο εφευρέτης της έννοιας του ευρετηρίου διαβατηρίων, λέει ότι η τελευταία ενημέρωση παρέχει ένα μοναδικό στιγμιότυπο ενός ασταθούς και ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου.

«Καθώς η αξία του ρωσικού διαβατηρίου μειώνεται γρήγορα και ο κόσμος ανοίγει τις πόρτες του στους Ουκρανούς, είναι απολύτως σαφές ότι το διαβατήριο που έχετε καθορίζει τη μοίρα σας και επηρεάζει δραματικά τις ευκαιρίες που έχετε. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα μοιάζει ο κόσμος στη σκιά ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο τελευταίος δείκτης υποδηλώνει ότι το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλου μέρους του δυτικού κόσμου θα αυξηθεί».

Της Γεωργίας Χαννή