You are here

Αποδεκτή η αναπομπή του νόμου για τον αναδασμό

20/04/2018 16:27

 

Με 16 ψήφους υπέρ και 30 αποχές έγινε αποδεκτή η αναπομπή του νόμου για Ενοποίηση και Αναδιανομή Αγροτικών Κτημάτων (Αναδασμός).
 
Ο νόμος που αναπέμφθηκε ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου με την οποία τροποποιήθηκε ο βασικός νόμος σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του όρου Διευθυντής (για το Τμήμα Ανασασμού) ώστε αυτός να σημαίνει τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Οι Βουλευτές που πήραν τον λόγο, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας δήλωσαν ότι θα αναμένουν ότι θα τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, κατά τη συζήτηση της αναπομπής, και στις 24 Απριλίου θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο επιτυγχάνεται ο στόχος που σκοπούσε να επιτύχει ο αναπεμφθείς νόμος.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως θα αναμένει από την Κυβέρνηση τη νομοθετική πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος, που προκλήθηκε εφόσον έμεινε το Τμήμα Αναδασμού ακέφαλο. Πρόσθεσε πως η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν έγινε «για να κερδίσουμε πόντους, αλλά για να επιλύσουμε πρόβλημα που προκλήθηκε». Είπε ακόμα πως το ΑΚΕΛ θα τηρήσει αποχή καθώς εκτιμά ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από λάθη και παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως θα πρέπει επιδειχθεί ευελιξία ώστε το θέμα να μην οδηγηθεί σε δικαστική διαδικασία, προσθέτοντας ότι υπήρξε θετικός ο ρόλος της Επιτροπής Γεωργίας που εφάρμοσε πίεση ώστε στις 24 του μήνα να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο. Παρατήρησε πως υπήρχαν προβλήματα στον αναδασμό και για αυτό η Κυβέρνηση προχώρησε στη μεταρρύθμιση.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι το ΔΗΚΟ θα τηρήσει αποχή, καθώς εκτιμά ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως η Κυβέρνηση έβαλε την άμαξα μπροστά από το άλογο και η Βουλή ανέλαβε πρωτοβουλία να συμπληρώσει το κενό, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιρρίπτουν την ευθύνη στη Βουλή που ήρθε να λύσει το πρόβλημα.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι άφησαν ακέφαλη μια υπηρεσία για 6 μήνες με τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Πρόσθεσε πως η Βουλή με πρόταση νόμου επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι με το νόμο που αναπέμφθηκε θα μπορούσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών να εκχωρήσει εξουσίες σε κατώτερο λειτουργό.