You are here

Απόφαση δικαστηρίου για Κ. Παπακώστα

31/05/2023 18:25

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρώην Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, λόγω των συνθηκών κράτησής του, μετά την καταδίκη του για τα γεγονότα στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Πέμπτη οι δικηγόροι Αχιλλέας Δημητρίαδης και Μιχάλης Φιερός.

Όπως αναφέρεται, το Δικαστήριο απεφάνθη σε συνέχεια αγωγής του Νικόλα Παπακώστα, ως διαχειριστή της περιουσίας του αποβιώσαντα Κώστα Παπακώστα, και Άλλων εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι η παράλειψη της Δημοκρατίας να παραχωρήσει στον κ. Παπακώστα το δικαίωμα του αυλισμού από την 9.7.2013 – 27.4.2015 και η στέρηση της ενδεδειγμένης θεραπείας του αυλισμού που συνέστηναν οι θεράποντες ιατροί από τον Νοέμβριο 2014, συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Άρθρου 8 του Συντάγματος.

Περαιτέρω το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους €20.000 για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλήγει η ανακοίνωση.