You are here

Απόφαση ΕΔΔ για δικαιώματα δημοσιογράφων

17/05/2019 16:53

Δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί παρανομία η παρουσία δημοσιογράφων σε ανοικτή εκδήλωση, που είχε προαναγγελθεί, ή η μαγνητοφώνηση ομιλιών που γίνονται δημόσια, τονίζει σε σχετική απόφαση της η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, με αφορμή καταγγελία του προέδρου της Σοσιαλιστικής Έκφρασης σε βάρος του Λεύκου Χρίστου δημοσιογράφου της StockWatch.

O κ. Χρίστου, είχε παραστεί σε καθιερωμένη εβδομαδιαία εκδήλωση της εν λόγω οργάνωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, στην οποία προσκεκλημένος ήταν ο τέως γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν το πόσο αξιόπιστη είναι η κυπριακή δικαιοσύνη, ζήτημα που κατά την συγκεκριμένη περίοδο δέσποζε της επικαιρότητας λόγω των καταγγελιών του αδελφού του γενικού εισαγγελέα για διαπλοκή μεγάλου δικηγορικού γραφείου με μέλη της δικαστικής εξουσίας.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης προκλήθηκε επεισόδιο όταν ο δημοσιογράφος της StockWatch κλήθηκε να κλείσει το μαγνητόφωνο με το οποίο ηχογραφούσε, κάτι που έπραξε, ωστόσο, μετά από διαλογική συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Χρίστου αποχώρησε αναφέροντας πως η διαφάνεια δεν είναι ανεκτή.

Στην απόφαση της η ΕΕΔ, σημειώνει ότι «η επιτροπή δεν αποδέχεται ότι η παρουσία δημοσιογράφων σε ανοικτή εκδήλωση, που είχε προαναγγελθεί, ή η μαγνητοφώνηση ομιλιών που γίνονται δημόσια, μπορεί ποτέ να θεωρηθεί παράνομη».

Επισημαίνει επίσης, πως θεωρεί ότι «σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, είτε οι διοργανωτές εκδηλώσεων, είτε οι ομιλητές δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα λεγόμενα, θα πρέπει ευθέως να δηλώνουν ότι η εκδήλωση είναι κλειστή στους δημοσιογράφους. Αλλά και πάλι, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη δημοσίευση πληροφοριών που δημοσιογράφος εξασφάλισε ακόμα και για κλειστή εκδήλωση και είναι βέβαιος για την εγκυρότητά τους».

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΔΔ δημιουργεί σημαντικό προηγούμενο σε ότι αφορά το ρόλο του δημοσιογράφου και τα δικαιώματα του για έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση.

Μ.Χ.