You are here

Απορρίφθηκε αίτηση που αμφισβητούσε εκλογή πολιτικών αρχηγών

21/07/2022 15:07

Το Εκλογοδικείο απέρριψε χθες εκλογική αίτηση, που αφορά στην ακύρωση εκλογής και ανακήρυξης των πολιτικών αρχηγών Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρου Κυπριανού, Νικόλα Παπαδόπουλου και Χρήστου Χρήστου, ως βουλευτών κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Συγκεκριμένα, ο αιτητής, ο οποίος είναι εκλογέας της περιφέρειας Λευκωσίας, με την αίτηση αμφισβητούσε το δικαίωμα των προέδρων των κομμάτων να εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης.

Μέσω της αίτησης τους, αξίωνε όπως το Εκλογοδικείο κηρύξει την εκλογή και την ανακήρυξη των τριών αρχηγών κομμάτων, οι οποίοι εκλέγηκαν ως επικεφαλής των συνδυασμών τους, χωρίς σταυρούς προτίμησης, ως άκυρη και παράνομη.

Το Εκλογοδικείο, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, αποδέχτηκε την προδικαστική ένσταση που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εκπροσωπώντας τον Γενικό Έφορο Εκλογής και τον Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας και κρίνοντας την αίτηση που κατατέθηκε από τον αιτητή ως απαράδεκτη και παράτυπη, αποφάνθηκε ότι ο αιτητής δεν τεκμηρίωσε οποιαδήποτε μορφής συμφέρον ή επιβλαβή επίδραση στο εκλογικό του δικαίωμα, ούτως ώστε να χρήζει προστασίας και να δικαιολογεί την παρέμβαση του Εκλογοδικείου.

Την υπόθεση, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χειρίστηκαν οι κα Γιάννα Χατζηχάννα, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας και κ. Σίμος Πλατής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.