You are here

Aποτελεσματικότερη εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές υποθέσεις

18/09/2019 14:26

Με σκοπό να γίνει πιο αποτελεσματική η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων σε αστικές υποθέσεις στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον Τροποποιητικό νόμο περί Πολιτική Δικονομίας.
 
Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης είπε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος καθώς οι πρόνοιες του καθιστούν μεγαλύτερη τη δυνατότητα του Δικαστηρίου για να εκδίδει διατάγματα, όπου ο εξ αποφάσεως οφειλέτης θα πρέπει να δίνει στοιχεία για τα περιουσιακά του ώστε να μπορεί να καταστεί η εκτέλεση του διατάγματος πιο εύκολα.
 
Επίσης, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, ο δικαστικός επιδότης θα έχει με βάση το νόμο, πολύ περισσότερες εξουσίες να απευθυνθεί σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα για να μπορεί να εξασφαλίζει πληροφορίες για το τι υπάρχει επιγεγραμμένο στο όνομα του εξ αποφάσεως οφειλέτη.
 
Ζητώντας του να δώσει κάποιο παράδειγμα, ο κ. Σαββίδης είπε πως αν κάποιος οφειλέτης ισχυρίζεται πως δεν έχει λογαριασμό σε τράπεζα και έχει εκδοθεί απόφαση εναντίον του, θα μπορεί το Δικαστήριο να εκδώσει διάταγμα που θα τον αναγκάζει να παρουσιάσει έγγραφα από όλες τις τράπεζες της Κύπρου, που να πιστοποιούν ότι δεν έχει λογαριασμό.
 
Επίσης, όπως είπε, το Δικαστήριο θα μπορεί χωρίς πλέον να χρειάζεται αίτηση από τον εξ’ αποφάσεως πιστωτή, να διατάξει υποβολή  ένορκης δήλωσης από εξ’ απόφαση οφειλέτη να περιγράφει περιουσία του. Ακόμη, αν υπήρξε διάθεση μετά τη δημιουργία ή τη γένεση της αστικής ευθύνης, το Δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει συμπληρωματική  ένορκη δήλωση με πλήρη στοιχεία.
 
«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να καταστεί ευκολότερη η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων με τη μέθοδο του εντάλματος για κατάσχεση κινητής περιουσίας», είπε.
 
Τέλος, ερωτηθείς αν όντως η ατιμωρησία σε πολιτικά πρόσωπα στον τόπο ισχύει, ο κ. Σαββίδης δήλωσε πως δεν θέλει να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.