You are here

Αύξηση περιστατικών πλαστοπροσωπίας

05/10/2022 08:32

Η αύξηση των περιστατικών πλαστοπροσωπίας και παρουσίασης πλαστών εγγράφων, κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια της Κύπρου, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου. Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα, εντοπίστηκαν πέραν των 230 τέτοιων περιστατικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχεδόν καθημερινά, κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια της Κύπρου, εντοπίζονται πρόσωπα, τα οποία επιχειρούν να ταξιδέψουν, κυρίως προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με γνήσια έγγραφα τα οποία δεν τους ανήκουν.

"Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα, εντοπίστηκαν πέραν των 230 τέτοιων περιστατικών. Τα ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, τα οποία στελεχώνουν τα σημεία των διαβατηριακών ελέγχων, με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού που διαθέτουν, προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για την αυθεντικότητα των ταξιδιωτικών εγγραφών, καθώς και για τυχόν αδικήματα που σχετίζονται με πλαστοπροσωπία", αναφέρει η ανακοίνωση.

Πέραν των 90 υποθέσεων αφορούσαν αλλοδαπούς που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και πέραν των 140 αφορούσαν υποθέσεις πλαστοπροσωπίας, όπου αλλοδαποί επιχείρησαν να ταξιδέψουν με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ωστόσο δεν τους ανήκαν.

Η Αστυνομία σημειώνει ότι το 2021 χειρίστηκε πέραν των 110 υποθέσεων που αφορούσαν παρουσίαση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και πέραν των 150 υποθέσεων πλαστοπροσωπίας.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, η Αστυνομία, μέσω της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, προχώρησε στη διερεύνηση πέραν των 50 υποθέσεων που αφορούσαν διακινητές παράτυπων μεταναστών και στη σύλληψη πέραν των 80 προσώπων. Το 2021, διερευνήθηκαν 30 περίπου υποθέσεις για τις οποίες προέκυψαν 50 συλλήψεις.

Εξάλλου, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 30/09/2022, απελάθηκαν από την Κύπρο ή επέστρεψαν οικειοθελώς στις χώρες τους πέραν των 5.260 προσώπων, από τα οποία τα 650 τελούσαν υπό κράτηση από την Αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μέλη από διάφορες αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα της Αστυνομίας, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η εξέλιξη του φαινομένου αυτού, καθώς και η λήψη περαιτέρω μέτρων ως προς την αντιμετώπισή του, αναφέρεται στην ανακοίνωση.