You are here

Δεν αποδέχονται εμπειρογνώμονα στην υπόθεση Focus

16/04/2019 14:56

Ένσταση ήγειρε σήμερα η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση Focus στην κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Δημήτρη Λουκαΐδη, τον οποίο η Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε να καταθέσει, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα, επί της έκθεσης που ετοίμασε σχετικά με τη διαδρομή του ποσού του €1 εκ. από την Focus στην εταιρεία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αναφορικά με τον εν λόγω μάρτυρα, ο κ. Λουκαίδης είναι απόφοιτος του London School of Economics και εργάζεται στον τραπεζικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι ο μάρτυρας ετοίμασε έκθεση μετά από μελέτη που έκανε αναφορικά με τη μεταφορά του €1 εκ. από την εταιρεία Focus στον λογαριασμό της εταιρείας του Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Ενώ ο κ Λουκαΐδης βρισκόταν στο εδώλιο του μάρτυρα και ήταν έτοιμος να αρχίσει να καταθέτει στο πλαίσιο της εξέτασης του από την Κατηγορούσα Αρχή, η υπεράσπιση ήγειρε ένσταση στο να προχωρήσει με την κατάθεση του, αμφισβητώντας ότι ο κ. Λουκαΐδης είναι εμπειρογνώμονας.

Η υπεράσπιση εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η έκθεση του  δεν μπορεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο διότι καταλήγει «στα έσχατα συμπεράσματα» και σε συμπεράσματα ενοχής των κατηγορουμένων, Χριστόδουλου Χιστοδούλου και Μιχάλη Ζολώτα, κάτι που αποτελεί καθήκον του δικαστηρίου να αποφασίσει.   

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής διαφώνησε με την ένσταση της υπεράσπισης, υποστηρίζοντας ότι με τη μαρτυρία του κ. Λουκαΐδη θα ριχθεί φως στο δικαστήριο σχετικά με τη διαδρομή του ποσού του €1 εκ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι τα ακαδημαϊκά προσόντα και η επαγγελματική εμπειρία του μάρτυρα στον τραπεζικό τομέα τον καθιστά εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει την εμπειρογνωμοσύνη του στο δικαστήριο για εξειδικευμένα τραπεζικά ζητήματα και συναλλαγές.   

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει αύριο την απόφαση του ως προς το κατά πόσον θα επιτρέψει την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, ο τότε Διευθυντής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Πολύκαρπος Βότσης ο οποίος είχε δώσει τρεις καταθέσεις στους ανακριτές της υπόθεσης αναφορικά με την πρόσληψη του Ανδρέα Κιζουρίδη στη θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας.

Ο κ. Βότσης είπε ότι για την πρόσληψη στην πιο πάνω θέση είχε ενημερωθεί από τη  Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου στην Ελλάδα και σύζυγο του Βγενόπουλου Ρίτα Σουβαντζόγλου χωρίς τότε να γνωρίζει ποιος θα διοριζόταν στη συγκεκριμένη θέση.

Ο κ. Βότσης είπε ότι εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι η πρόσληψη του κ. Κιζουρίδη είχε γίνει με οδηγίες του Ανδρέα Βγενόπουλου, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία γνώση ούτε και είχε ανάμειξη στην πρόσληψη του κ. Κιζουρίδη.

Στην κατάθεση του ως μάρτυρας κατηγορίας, ο κ. Κιζουρίδης είχε υποστηρίξει ότι η πρόταση εργοδότησής του από τη Λαϊκή έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώην πεθερού του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σε συνεννόηση του ιδίου απευθείας με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι στην επιστολή πρόσληψης του κ. Κιζουρίδη, η οποία έφερε την υπογραφή του Ανδρέα Βγενόπουλου, σημειωνόταν ότι ο ίδιος θα υπαγόταν απευθείας κάτω από τον Βγενόπουλο.

Αναφορικά με το ότι στην αίτηση πρόσληψης του κ. Κιζουρίδη αναφέρεται το όνομα του και αυτό του Προέδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή ως τα άτομα που τον σύστησαν για τη θέση, ο μάρτυρας είπε ότι το όνομα του μπήκε στην αίτηση τυπικά και μόνο αφού είχε ήδη προηγηθεί η πρόσληψη του.

Είπε, επίσης, ότι ο κ. Κιζουρίδης αποχώρησε στη συνέχεια από τη θέση αυτή, λαμβάνοντας ως αποζημίωση ποσό ύψους €600,000.

Κατά τη χθεσινή δικάσιμο κατάθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας οι δημοσιογράφοι Αναστασία Παλάλα Χαρίδη, Σωτήρης Παρούτης και το ανώτατο στέλεχος της τότε Λαϊκής Νεοκλής Λυσάνδρου.

Μετά την αθώωση του κ. Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.