You are here

Διευκρινίσεις δημάρχου Αραδίππου για τη μεταρρύθμιση

11/12/2019 12:42

Διευκρινίσεις για τον δημόσιο διάλογο που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνει με γραπτή δήλωση του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης.
 
Στη δήλωση του ο κ. Ευαγγελίδης σημειώνει ότι «στόχος όλων μας παραμένει η δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύρωστης τοπικής αυτοδιοίκησης, που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις σημερινές και αυριανές ανάγκες των πολιτών. Αυτή ήταν η αρχική φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και βάσει αυτής ετοιμάστηκαν οι τεχνοοικονομικές μελέτες, οι οποίες μεταξύ άλλων, προνοούσαν συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων».
 
Στη συνέχεια, σημειώνει «φαίνεται δυστυχώς ότι παρεισέφρησαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις και ασκήθηκαν πιέσεις, πολιτικές και άλλες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να επιλεγούν λύσεις λιγότερο συμφέρουσες και αποτελεσματικές, από εκείνες που προέκριναν οι μελετητές». 
 
Ο κ. Ευαγγελίδης διερωτάται «τι μεσολάβησε και εγκαταλείφθηκε η αρχική πρόταση, η οποία προέβλεπε συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τον Δήμο Αθηένου και κατά πόσον αυτό ήταν το αποτέλεσμα αντιδράσεων του γειτονικού Δήμου και των διαβεβαιώσεων που έλαβε ότι τελικά θα εγκαταλειπόταν η συγκεκριμένη επιλογή».
 
Ακόμα διερωτάται «γιατί εγκαταλείφθηκε και το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο, το οποίο προέβλεπε τη συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τις Κοινότητες Κελλιών, Τρούλλων και Ορόκλινης και τι μεσολάβησε την  τελευταία εβδομάδα και υπήρξε αλλαγή. Μήπως» διερωτάται ο κ. Ευαγγελίδης ήταν «οι επιστολές Δήμων ή Κοινοτήτων προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με τις οποίες ζητούσαν ενσωμάτωσή τους στον Δήμο Λάρνακας, κάτι, που όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Πετρίδης, «δεν ήταν στους σχεδιασμούς» του Υπουργείου; Μήπως οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις  της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ Λάρνακας, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς Κοινότητες της περιοχής για διαφοροποίηση των αποφάσεων, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση ή έστω ενημέρωση της ηγεσίας του κόμματος ή της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Αραδίππου»;  
 
Στη γραπτή δήλωση του ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης σημειώνει ότι «ως Δήμος Αραδίππου, το κριτήριο βάσει του οποίου επιμέναμε και επιμένουμε στη διατήρηση του Δήμου μας και στην ενσωμάτωση σε αυτόν, όμορων Δήμων ή Κοινοτήτων, δεν είναι ούτε κομματικό ούτε τοπικιστικό. Οι ανησυχίες που εκφράζουμε είναι οι ίδιες με εκείνες που διατυπώνονται στην τεχνοοικονομική μελέτη, στις οποίες αναφέρθηκε και ο τέως Υπουργός Εσωτερικών» σημειώνει προσθέτοντας πως «για’υτό ο κ. Πετρίδης θεώρησε σκόπιμο να σημειώσει ότι «σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτές οι ανησυχίες υπερτερούν του οφέλους που μπορεί να προκύψει από τον Μητροπολιτικό Δήμο Λάρνακας, τότε η εναλλακτική θα ήταν το πρώτο σενάριο το οποίο προτείνεται αυτούσια από την ίδια την μελέτη».
 
Εξηγεί ακόμα ότι «ο λόγος που θέλουμε συμπόρευση με τα Λιβάδια, είναι γιατί ο Δήμος Αραδίππου, εδώ και χρόνια, παρέχει στον Δήμο Λιβαδιών σημαντικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες δημοτικού γραμματέα, δημοτικού μηχανικού, δημοτικού ταμεία και άλλα, επιτυγχάνοντας μια ουσιαστική συνεργασία και εξοικονόμηση πόρων. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών καλωσόρισε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Δήμους Αραδίππου και Λιβαδιών, σημειώνοντας ότι «συνάδει με την ευρύτερη πολιτική για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ότι «οι δύο Δήμοι πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους Δήμους».  
 
Ο Δήμαρχος Αραδίππου αναφέρει ακόμα ότι «ο Δήμος είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Κύπρου (μεγαλύτερος από τον Δήμο Λάρνακας), ενώ και πληθυσμιακά μεγαλώνει με πιο γοργούς ρυθμούς, αφού . μεταξύ των απογραφών του 2001 και του 2011, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 65%, ενώ ο πληθυσμός του Δήμου Λάρνακας περίπου κατά 10%».
 
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που δημιουργεί η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, ο κ. Ευαγγελίδης αναφέρει ότι «οι νέοι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακές προκλήσεις όπως ομογενοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών, ενοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων πληροφορικής, δημιουργία νέας οργανωτικής δομής και η μετάταξη του προσωπικού στις νέες οργανωτικές θέσεις, καθορισμό νέας (ενιαίας) τιμολογιακής πολιτικής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και  ανάληψη επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων».
 
Ακόμα, σημειώνει «οι νέοι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά τη διοικητική τους επάρκεια, όπως ο καθορισμός ειδικών κριτηρίων (πέρα από γεωγραφικά και πληθυσμιακά) για τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων από κάθε δημοτικό διαμέρισμα στην περίπτωση που παρατηρούνται ιδιαιτερότητες, ο καθορισμός της μεθοδολογίας για προτεραιοποίηση των αναγκών του ενοποιημένου Δήμου και η κατάρτιση και ο καταμερισμός του προϋπολογισμού για μικρά έργα τα οποία θα σχεδιάζονται και θα εκτελούνται από τα δημοτικά διαμερίσματα του ενοποιημένου Δήμου».
 
Αφού αναφέρει ότι «ο Δήμος Αραδίππου προκρίνει την εισήγηση για συνένωση της Αραδίππου με τις Κοινότητες Κελιών, Τρούλλων και Ορόκλινης» ο Δήμαρχος σημειώνει πως η συγκεκριμένη εισήγηση έλαβε υπόψη «τις προοπτικές ανάπτυξης των υπό συνένωση οντοτήτων, την επίτευξη των στόχων της μεταρρύθμισης όπως αυτές καθορίζονται από την πολιτεία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιχειρησιακών και διοικητικών προκλήσεων».