You are here

Διεύρυνση συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας σε θέματα έρευνας, καινοτομίας

02/08/2021 16:16

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας κυριάρχησε στην ατζέντα των επαφών του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλου, με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου.
 
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κ. Σταυριάνα Α. Κοφτερός και ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία, Δρ. Χρίστο Δήμα και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Αθανάσιο Κυριαζή.
 
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εμπειρογνωμοσύνη και απόψεις σε πολιτικές καινοτομίας και έρευνας, έθεσαν κοινούς στόχους για ενδυναμωμένη συνεργασία που θα αποφέρει συνέργειες με αμοιβαίο όφελος και θα δημιουργήσουν ορίζοντες που ενισχύουν τον πολιτικό διάλογο και την επιστημονική συνεργασία, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
 
Σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη θερμή φιλοξενία και έκανε λόγο για «ιδιαίτερα εποικοδομητικές συναντήσεις». Σύμφωνα με τον Δρ. Μαστρογιαννόπουλο, «οι διαχρονικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας σε κομβικούς πυλώνες, όπως η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία, στηρίζονται πάνω σε γερά θεμέλια και διανοίγουν νέες προοπτικές που προσφέρουν αμοιβαία οφέλη».
 
«Ως εκ τούτου», επεσήμανε, «η ενίσχυση των δεσμών μας με κράτη που έχουν προηγμένο οικοσύστημα, όπως η Ελλάδα, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση συνεργασιών και την ανάπτυξη συνεργειών με σκοπό τη διενέργεια κοινών έργων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ως προς την ενίσχυση της επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας».
 
Στην ελληνική πρωτεύουσα η Κυπριακή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως η Douleutaras, SERG Technologies και Hellas Direct και ελληνικά Venture Capital firms που δραστηριοποιούνται κάτω από tο EQUIFUND.
 
Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).