You are here

Δράσεις για χρήση ψηφιακών τεχνολογιών

04/10/2019 16:30

Για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, απαιτείται η κοινωνία να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το μέλλον, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Bασιλική Αναστασιάδου, στα εγκαίνια του Ψηφιακά Υποστηριζόμενου Περιβάλλοντος Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η Υπουργός είπε πως ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κατάλληλης και επαρκούς προετοιμασίας της κοινωνίας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και θα πρέπει να δίνει στους νέους τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους, να δραστηριοποιούνται, να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας Κύπρου που θα χαρακτηρίζεται από δημοκρατία, αλληλεγγύη και συμμετοχικότητα.

"Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αλλά και η αύξηση του ποσοστού αποφοίτων και επαγγελματιών STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την κατάλληλη και επαρκή προετοιμασία της κοινωνίας στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου", ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, το Υπουργείο της χρηματοδοτεί σειρά δράσεων που σκοπό έχουν, την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και δράσεις για την απόκτηση ή και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. 

Κάποιες από αυτές αφορούν τη διοργάνωση δωρεάν Εργαστηρίων και Προγραμμάτων Κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τη χρηματοδότηση της εξέτασης για την πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το διεθνές πρότυπο πιστοποίησης European Computer Driving Licence (ECDL)  και τη χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος για την Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών με σκοπό τη χρήση τους στη διαδικασία της μάθησης.

Τόνισε επιπρόσθετα ότι η καινοτομία στα εκπαιδευτικά συστήματα, που νοείται ως η υιοθέτηση νέων υπηρεσιών, τεχνολογιών και ικανοτήτων από τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση της ισότητας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας.