You are here

Δύο οι προκλήσεις του νέου ΥΠΕΣ

03/12/2019 15:24

Η προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μεταναστευτικό, αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, τα ηνία του οποία παρέλαβε σήμερα ο Νίκος Νουρής από τον απερχόμενο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Μιλώντας κατά την παράδοση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του που αναλαμβάνει ο Νίκος Νουρής το Υπουργείο, λέγοντας πως θεωρεί ότι είναι ο πιο κατάλληλος. «Έχουμε συνεργαστεί, ξέρεις τα θέματα, ξέρεις τι σημαίνει Υπουργείο Εσωτερικών, ξέρεις το εύρος και την πολυπλοκότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και συλλογικά ως Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαι δίπλα σου», είπε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αναστήλωση και την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, από πολλούς και διαφορετικούς τομείς. «Με κίνητρα, με τα θέματα του Κτηματολογίου, με τους εγκλωβισμένους αγοραστές, με τις επανεκτιμήσεις, με πολεοδομικό σχεδιασμό, με μέτρα ακόμα που αφορούσαν ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού», είπε, ενώ σημείωσε πως και μετά την έξοδο από την κρίση το Υπουργείο συνέχισε να παράγει έργο.

Ο απερχόμενος Υπουργός μίλησε για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως όταν εφαρμοστεί θα αλλάξει σελίδα και στη λειτουργία του κεντρικού κράτους. Αναφέρθηκε ακόμα και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στη πορεία διεκπεραίωσης, όπως το ενιαίο πλαίσιο αδειοδότησης.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο έργο που έχει επιτελεσθεί, ο κ. Πετρίδης είπε εφαρμόστηκαν τρία νέα στεγαστικά πολύ σημαντικά προγράμματα, δόθηκε μεγάλη σημασία στις κοινότητες, έγινε ένας λεπτομερής αναπτυξιακός σχεδιασμός με νέα σχέδια που αφορούν τη στέγαση στις ορεινές περιοχές, εισήχθησαν νέα σχέδια για εξοικονομήσεις του Υπουργείου και οι οποίες καταλήγουν στις  κοινότητες.

Σημειώνοντας πως οι προκλήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών ποτέ δεν τελειώνουν, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι τροχοδρομούμενες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ υπάρχει μια πρόκληση που λέγεται μεταναστευτικό και για το οποίο λήφθηκαν σωρεία μέτρων το τελευταίο διάστημα. Όπως διευκρίνισε, το μεταναστευτικό αφορά και την ευρύτερη Κυβέρνηση και πολλά άλλα Υπουργεία και θα χρειαστεί, τόνισε, πολύς κόπος και πολιτικές για να γίνει κατορθωτή η διαχείριση του.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα Υπουργείο διαφορετικό λόγω του εύρους και της πολυπλοκότητας των θεμάτων. Έχει όμως άξια στελέχη στα Τμήματα του, στις επαρχιακές διοικήσεις, στη Διοίκηση που ανιδιοτελώς εργάζονται νυχθημερόν για να μπορέσουν να επιτελέσουν έργο», είπε και σημείωσε πως έργο θα συνεχίσει να επιτελείται και υπό τον νέο Υπουργό, ο οποίος θα αφήσει το δικό του στίγμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Νουρής αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντας του αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό Υπουργείο. Παράλληλα, συνεχάρη τον κ. Πετρίδη γιατί στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται επικεφαλής στο Υπουργείο, όχι απλώς έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, αλλά έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στον στόχο της Κυβέρνησης για βελτίωση της ποιότητας προς τους πολίτες και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες. «Ναι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ίσως το μεγαλύτερο Υπουργείο όσον αφορά τον αριθμό των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες, αλλά υπάρχει σαφής ιεράρχηση και προτεραιότητες, τις οποίες θα δούμε και με τους συνεργάτες», είπε.

Ωστόσο, τόνισε πως αυτή την ώρα είναι σαφέστατη η προτεραιότητα της προώθησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως κατατέθηκε χθες, όπως και η επίλυση η απάμβλυνση του μεταναστευτικού, η οποία εξελίσσεται σε μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνική συνοχή του κράτους και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης. Αναφερόμενος σε άλλες προκλήσεις, μίλησε για τον εκσυγχρονισμό στις διαδικασίες αδειοδότησης καθώς και στην εφαρμογή της νέας στεγαστικής και προσφυγικής πολιτικής.

Ο κ. Νουρής είπε πως πολλοί δεν αναγνωρίζουν το τεράστιο έργο που επιτελεί στην ανάπτυξη, και σημείωσε πως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ή τροχοδρόμηση έργα 476 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά που έχουν εξαγγελθεί, δεν είναι σε δεύτερη μοίρα το θέμα της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Νουρής είπε πως η πολύχρονη παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η παρουσία του στη Βουλή, τον έχουν διδάξει ότι «αν θέλεις να πας μπροστά για να πάρεις αποφάσεις και να υλοποιήσεις έργα, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και με όλα τα οργανωμένα σύνολα και τις εθελοντικές οργανώσεις». Είπε ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της σύνθεσης απόψεων και της συναίνεσης, και διαβεβαίωσε τόσο τους νέους του συνεργάτες όσο και τα ΜΜΕ ότι με αυτόν τον τρόπο θα πορευτεί στο Υπουργείο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως εκεί που δεν θα καταστεί ανέφικτο να υπάρξει συναίνεση και που οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν, το Υπουργείο θα προχωρήσει να τις εφαρμόσει γιατί στο τέλος της ημέρας κριτής είναι ο απλός πολίτης, και στόχος είναι να παραχθεί έργο. «Και επειδή στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είμαι σίγουρος πως όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε μεταρρυθμιστικά θέματα, θα βρούμε τις συγκεκριμένες λύσεις», είπε.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στο προσωπικό του Υπουργείου, λέγοντας πως είναι σίγουρος για την ποιότητα του, ενώ σημείωσε πως σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουν μαζί, θα γίνουν και εκείνες οι ενδεδειγμένες και συμφωνημένες κινήσεις για να μπορέσουν να πετύχουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους.

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ ζήτησε την ολιγοήμερη κατανόηση τους για πολλές δηλώσεις, και διαβεβαίωσε πως σέβεται απόλυτα τη δουλειά τους, ζητώντας παράλληλα σεβασμό και σωστή ενημέρωση ώστε να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία. «Θα ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση όπως ακριβώς την είχαμε τόσα χρόνια όταν βρισκόμουν στον άλλο στίβο του Κοινοβουλευτικού έργου», είπε.

Καταλήγοντας, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Πετρίδη στη νέα του θέση του Υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας πως σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα από τη στιγμή που ο νέος Υπουργός Οικονομικών είναι καλός γνώστης των εκκρεμοτήτων και προβλημάτων.  «Είμαστε πάρα πολύ σίγουροι ότι θα είναι αρωγός και υποστηρικτής των δικών μας αιτημάτων», κατέληξε.