You are here

Έκθεση ΕΥ για Τμήμα Αλιείας: Άδειες χωρίς αιτιολόγηση

12/09/2022 15:21

Αδυναμίες και παραχωρήσεις αδειών χωρίς αιτιολόγηση, καταγράφει μεταξύ άλλων, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) για το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Όπως αναφέρουν τα βασικά ευρήματα της έκθεσης, διαπιστώθηκαν αδυναμίες ως προς την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του τμήματος ως Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦ), στο θέμα της διαχείρισης και εφαρμογής του Μέτρου 4.3 της προτεραιότητας της ένωσης 4, του επιχειρησιακού προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανήλθε σε ύψος €6,25 εκατ. και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας της ΕΕ, κατά 75%.

Εντοπίστηκαν ακόμη, αποζημιώσεις προς υπαλλήλους του τμήματος, στο πλαίσιο του συστήματος αναμονής, ενώ παρέμεναν σε άδεια ανάπαυσης και επιπλέον, διαπιστώθηκε παραχώρηση από τον υπουργό γεωργίας, κατά την εξέταση ένστασης για δωρεάν θέσεων ελλιμενισμού, σε ορισμένους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αλιείας κατηγορίας Γ’, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση της απόφασης.

Σημειώνεται, πως η αίτηση τους για παραχώρηση άδειας κατηγορίας Α’ και Β’, είχε εξεταστεί από το τμήμα αρχικά και απορρίφθηκε.

Το τμήμα, παραχώρησε έγκριση θέσης ελλιμενισμού σε ακτοπλοϊκό σκάφος προς αλιευτικό καταφύγιο, για τη χειμερινή περίοδο, μετά από οδηγίες του γενικού διευθυντή του υπουργείου γεωργίας, οι οποίες δεν αιτιολογούνται επαρκώς, ενώ δεν εμπίπτουν στις εξουσίες του.

Ακόμη, στα ευρήματα, εντοπίστηκε μη λήψη δραστικών μέτρων από το τμήμα, για την αντιμετώπιση παράνομου ελλιμενισμού σε αλιευτικά καταφύγια, αδυναμίες και παραλείψεις στην εφαρμογή διαδικασίας καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους προσωπικού, καθώς και στις διαδικασίες είσπραξης και καταχώρισης εσόδων.

Εντοπίστηκε, παραχώρηση έγκρισης από τον τέως υπουργό γεωργίας, για διαγραφή μορίων ποινής σε ιδιοκτήτη σκάφους, χωρίς αιτιολόγηση και παραβιάζοντας το σχετικό διάταγμα, ενώ παρατηρήθηκε και καθυστέρηση στην προώθηση αποτελεσματικών αποφάσεων για την αποκατάσταση της λειτουργίας του περιπτέρου στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου. Η καθυστέρηση οδήγησε, σε κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων.

Ακόμη, εκδόθηκε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χερσαίου ιχθυοτροφείου το οποίο δεν κατέχει πολεοδομική άδεια.

Μ.Κ.