You are here

Ελεγκτής: «Λανθασμένη» παρουσίαση εσόδων κράτους

08/12/2022 06:42

Λανθασμένη παρουσίαση των εσόδων του κράτους, διαπιστώνει η ελεγκτική υπηρεσία, όπως ισχυρίζεται στην ετήσιά της έκθεση.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021 που επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι έγιναν πληρωμές πέραν από τα αρχικά εγκριθέντα ποσά, για τις οποίες ζητήθηκε και δόθηκε καλυπτική έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών.

Η υπηρεσία εντόπισε παράλληλα συναλλαγές που αφορούν στη μεταφορά εισπράξεων που πιστώθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων σε προηγούμενα έτη, στα έσοδα του έτους 2021, καθώς και περιπτώσεις όπου εισπράξεις πιστώθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων και δεν παρουσιάζονται σε λογαριασμούς εσόδων του έτους 2021.

«Ο λογιστικός χειρισμός των λογαριασμών καταθέσεων δεν συνάδει με τη λογιστική αρχή των εισπράξεων και πληρωμών, αφού έχει ως αποτέλεσμα οι εισπράξεις να μην παρουσιάζονται ως έσοδα στις οικονομικές καταστάσεις του έτους κατά το οποίο εισπράχθηκαν», τονίζεται.

Η υπηρεσία εισηγήθηκε όπως, για την ορθή παρουσίαση των εσόδων του κράτους, οι εισπράξεις που πιστώθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων, παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις στην κατηγορία εσόδου που ανήκουν, κατά το έτος της είσπραξης.

Το Γενικό Λογιστήριο, με επιστολή του, ημερ. 29.11.2022, πληροφόρησε ότι η διαχρονική χρήση των λογαριασμών καταθέσεων γίνεται για σκοπούς διευκόλυνσης των λογιστικών εγγραφών, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρήματα, τα οποία εισπράττονται κατά τη διάρκεια του έτους δεν μπορούν να πιστωθούν απευθείας σε κονδύλια εσόδων, είτε γιατί αφορούν σε ποσά τα οποία εισπράττονται εκ μέρους τρίτων και πρέπει να επιστραφούν, είτε αφορούν σε ποσά για τα οποία εκκρεμεί η διενέργεια ελέγχων, πριν καταχωριστούν σε Κονδύλι εσόδων.

Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε ότι η χρήση των πιο πάνω λογαριασμών επιβάλλεται και σχετική σημείωση περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις, η οποία θα εμπλουτιστεί στο βαθμό του εφικτού.

Επίσης, το γενικό λογιστήριο ενημέρωσε ότι θα διαφοροποιήσει τη βάση ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων καθορίζοντας τις αποκλίσεις που αναγκαστικά εφαρμόζονται από το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο για το Δημόσιο Τομέα, «Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση με βάση τη λογιστική αρχή των πραγματικών εισπράξεων και πληρωμών».

Η Υπηρεσία σημειώνει ότι δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα τήρησης των πιο πάνω λογαριασμών, ωστόσο η επισήμανσή της αφορά στον τρόπο παρουσίασής τους στις οικονομικές καταστάσεις.

Συμψηφισμοί

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(Ι)/2014), «ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου Νόμου και τηρουμένων των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος περί Προϋπολογισμού Νόμου, ο Γενικός Λογιστής δύναται, κατά την κρίση του, κατά τη διενέργεια οποιασδήποτε πληρωμής προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο, να αποκόπτει οφειλόμενα ποσά προς οποιοδήποτε οικονομικό φορέα ή προς άλλο ειδικό ταμείο».

Για την ορθή εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου εκδόθηκαν από τη Γενική Λογίστρια, δύο Εγκύκλια Σημειώματα. Ως αποτέλεσμα του λογιστικού χειρισμού που καθορίστηκε με αυτά, τα επηρεαζόμενα Κονδύλια εισπράξεων και πληρωμών περιλαμβάνουν το ποσό των συμψηφισμών, παρόλο που δεν προκύπτει πραγματική ταμειακή εισροή/εκροή.

Η Υπηρεσία έχει αποδεχθεί το λογιστικό χειρισμό, με την προϋπόθεση να παρέχεται κατάλληλη πληροφόρηση, υπό μορφή σημείωσης, στις κατηγορίες εσόδων και δαπανών που αφορούν οι συμψηφισμοί.

Επισημαίνεται ότι, η πληροφόρηση που δίδεται στη σημείωση 5.4 των οικονομικών καταστάσεων δεν κρίνεται επαρκής, αφού δεν αναφέρονται τα αντίστοιχα Κονδύλια δαπανών που επηρεάστηκαν.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο σύνολο των ποσών που συμψηφίστηκαν για το Τμήμα Φορολογίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται διαχωρισμός για τα ποσά που επηρεάζουν τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας, τα ποσά που αφορούν σε συμψηφισμούς φορολογούμενων έμμεσης και άμεσης φορολογίας, είναι σημαντικά μεγαλύτερα από το ποσό των €33,5 εκατ. που περιλαμβάνεται στην εν λόγω σημείωση.

Το Γενικό Λογιστήριο εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για διακανονισμούς του ιδίου του Τμήματος για οφειλές ΦΠΑ και άμεσης φορολογίας, οι οποίοι δεν εμπίπτουν κάτω από την έννοια των συμψηφισμών, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του Νόμου.

Ως εκ τούτου, θα προχωρήσει με τη συμπερίληψη σχετικής διευκρίνισης στις οικονομικές καταστάσεις που θα ενημερώνει τους χρήστες ότι τα έσοδα από συμψηφισμούς δεν συμπεριλαμβάνουν έσοδα από ενδοκυβερνητικούς διακανονισμούς. Θα προχωρήσει επίσης με εμπλουτισμό της σημείωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για ποσά για τα οποία δεν προκύπτουν πραγματικές ταμειακές εισροές/εκροές.

Συναλλαγές χωρίς πραγματική ροή

Η ελεγκτική υπηρεσία εντόπισε επίσης και άλλες συναλλαγές όπου πιστώνεται ή χρεώνεται κονδύλι εσόδων/εξόδων, χωρίς να προκύπτει πραγματική ταμειακή εισροή/εκροή, όπως η αντιμισθία προσωπικού που εργάζεται σε Ειδικά Ταμεία και η αντιμισθία και τα 33 οδοιπορικά έκτακτου προσωπικού της Στατιστικής Υπηρεσίας που απασχολείται με έρευνες.

Εισηγήθηκε όπως, σε περίπτωση που ο πιο πάνω λογιστικός χειρισμός δεν μπορεί να αποφευχθεί, να παρέχεται τουλάχιστον επαρκής πληροφόρηση στις οικονομικές καταστάσεις, αφού η αναγνώριση εσόδου/εξόδου, χωρίς να προκύπτει πραγματική ταμειακή εισροή/εκροή, δεν συνάδει με τη βάση ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων, δηλαδή αυτής των εισπράξεων και πληρωμών.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, στις πλείστες περιπτώσεις για τις οποίες γίνεται αναφορά πιο πάνω, η καταχώρισή τους στα έσοδα/έξοδα ήταν αναπόφευκτη και θα περιληφθεί σχετική λογιστική πολιτική και πρόσθετη πληροφόρηση στις οικονομικές καταστάσεις, όπου τα ποσά είναι σημαντικά.

Σε σχέση με την αντιμισθία προσωπικού που εργάζεται σε Ειδικά Ταμεία, το Γενικό Λογιστήριο εξέφρασε την άποψη ότι ο λογιστικός χειρισμός συνάδει με τη βάση ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων, δεδομένου ότι τα Ειδικά Ταμεία δεν διαθέτουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό και εξυπηρετούνται από τον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό. Η Υπηρεσία σημειώνει ότι δεν συμφωνεί ότι ο λογιστικός χειρισμός συνάδει με τη βάση ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων.

Της Γεωργίας Χαννή