You are here

Ελλιπή στοιχεία για προεκλογικές δαπάνες βουλευτικών

06/06/2023 14:34

Την ειδική της έκθεση με θέμα «Έλεγχος Νομιμότητας Εσόδων και Δαπανών της Προεκλογικής Εκστρατείας των Πολιτικών Κομμάτων για τις Βουλευτικές Εκλογές που διεξήχθησαν στις 30.5.2021», δημοσιοποίησε η ελεγκτική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, για 6 πολιτικά κόμματα δεν περιήλθε στην αντίληψη της κάτι που να υποστηρίζει ότι τα έσοδα τους δεν συνάδουν με το ισχύον νομικό πλαίσιο. 

Επίσης, για 2 πολιτικά κόμματα δεν περιήλθε στην αντίληψη της ΕΥ κάτι που να υποστηρίζει ότι υπήρξαν έσοδα που δεν περιλήφθηκαν στην κατάσταση τους.

Για 8 πολιτικά κόμματα η ΕΥ δεν μπόρεσε να λάβει κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφράσει κάποιο συμπέρασμα επί των εσόδων τους.

Επιπρόσθετα, 1 πολιτικό κόμμα παρουσίασε έσοδα στην κατάσταση, τα οποία δεν αφορούν στην προεκλογική του εκστρατεία, 7 πολιτικά κόμματα δεν παρουσίασαν όλα τα έσοδα τους στην υποβληθείσα κατάσταση τους και ένα πολιτικό κόμμα παρουσίασε έσοδα στην κατάσταση, τα οποία δεν συνάδουν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Δαπάνες

Όσον αφορά τις δαπάνες, για 7 πολιτικά κόμματα δεν περιήλθε στην αντίληψη της ΕΥ κάτι που να υποστηρίζει ότι οι δαπάνες τους δεν συνάδουν με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ για 8 πολιτικά κόμματα δεν μπόρεσε να λάβει κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφράσει κάποιο συμπέρασμα επί των εσόδων τους.

Δέκα πολιτικά κόμματα δεν παρουσίασαν όλες τις δαπάνες τους στην υποβληθείσα κατάσταση τους, ενώ πέντε πολιτικά κόμματα περιέλαβαν δαπάνες στην υποβληθείσες καταστάσεις τους, οι οποίες δεν αφορούν στην προεκλογική εκστρατεία τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι τρία πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν κρατική χρηματοδότηση, που έλαβαν για άλλους σκοπούς, για να καλύψουν τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας τους, κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την ΕΥ, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να παρουσιάζουν στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας τους, όλα τα έσοδα και δαπάνες που σχετίζονται με αυτήν και μόνο.

Επίσης, θα πρέπει τα ποσά που παρουσιάζονται στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων, να συμφωνούν με τα αντίστοιχα ποσά που παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις τους.

Ακόμη, αναφέρεται ότι τα πολιτικά κόμματα να παραθέτουν στις οικονομικές καταστάσεις τους, αναλυτικά τις πηγές εσόδων τους, ως οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούν πλήρη στοιχεία και κατάλληλα λογιστικά βιβλία, ως οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, ενώ πρέπει να προσκομίζουν στην Υπηρεσία όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητούνται για τη διενέργεια του ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να διενεργούν τα ίδια δαπάνες προς όφελος συγκεκριμένων υποψηφίων βουλευτών, παρά μόνο μέσω των εκλογικών αντιπροσώπων τους.

Επίσης η ΕΥ εισηγήθηκε όπως:

-Τα πολιτικά κόμματα υιοθετήσουν κατάλληλες εσωτερικές δικλίδες ασφαλείας, όσον αφορά στις διαδικασίες εισπράξεων και πληρωμών τους.

-Ο Έφορος προωθήσει νομοσχέδιο ώστε να αποσαφηνισθούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας και να ρυθμισθούν τα κενά που αυτή παρουσιάζει.

-Ο Έφορος εκδίδει οδηγίες για καθοδήγηση των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την εφαρμογή της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.

Γ.Χ.