You are here

Ελλιπής ο εσωτερικός έλεγχος στο υπουργείο γεωργίας

13/01/2018 09:34

Μέσα στο 2017 και τα τρία μέλη της μονάδας εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου γεωργίας έχουν αποχωρήσει από τη διοίκηση του υπουργείου λόγω προαγωγής, τερματισμού απόσπασης και μετάθεσης ανάλογα με την περίπτωση, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο καθολικός εσωτερικός έλεγχος στο υπουργείο.

Ο υπουργός γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλη Γιωργάλλα,  αναφέρει ότι μετά την αποχώρηση των τριών μελών δεν κατέστη δυνατή η αναδιοργάνωση του Εσωτερικού Ελέγχου πάνω στις γραμμές που καθορίζει η νέα απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 81.7708 και ημερ. 12/12/2016.

«Στο παρόν στάδιο γίνεται εκ νέου αξιολόγηση των δεδομένων ώστε να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου στο ΥΓΑΑΠ πάνω στις γραμμές των πιο πάνω Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου» αναφέρεται στην απάντηση.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι διαρθρωμένη κατά τρόπο που να ασκεί εποπτεία και έλεγχο σε όσον το δυνατόν περισσότερα θέματα της αρμοδιότητάς του, τα οποία τυγχάνουν χειρισμού είτε κεντρικά είτε από τα δέκα Τμήματα/Υπηρεσίες του Υπουργείου.  

Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι ο έλεγχος αυτός δεν μπορεί να είναι καθολικός, καθώς το εύρος των αρμοδιοτήτων και επιμέρους θεμάτων του Υπουργείου, είναι μεγάλος.  

Επομένως, όπως αναφέρεται, ο έλεγχος ο οποίος προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, γίνεται στη βάση εκτίμησης κινδύνων, μέσω της καθημερινής παρακολούθησης των τρέχοντων θεμάτων από την επιτελική Υπηρεσία της Κεντρικής Διοίκησης του Υπουργείου.

Όπου προκύπτει πληροφορία από εξειδικευμένες πηγές, όπως για παράδειγμα ο Γενικός Ελεγκτής, ο Επίτροπος Διοικήσεως κ.λπ. ή από καταγγελίες και παράπονα πολιτών, γίνεται ειδικότερη και σε βάθος διερεύνηση των υποθέσεων και γίνεται η ανάλογη ενημέρωση, σημειώνεται και αναφέρεται ότι όπου περιέρχεται σε γνώση του Υπουργείου θέμα που αφορά σε ελλείψεις ή ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών ή και των νομοθεσιών, προβαίνει στις δέουσες οδηγίες και συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες, η υλοποίηση των οποίων τυγχάνει συστηματικής παρακολούθησης.

Παράλληλα, στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και στο Τμήμα Γεωργίας, τα οποία αποτελούν τμήματα με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, στη βάση σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών, υφίστανται και λειτουργούν Ομάδες Εσωτερικού Ελέγχου οι οποίες ελέγχουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις διαδικασίες που είναι σε ισχύ, υποβάλλοντας στις διευθύνσεις ανάλογες εισηγήσεις για διορθωτικά μέτρα.

Τέλος, όσον αφορά στον οικονομικό έλεγχο ειδικότερα, από το Λογιστήριο του Υπουργείου υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των δαπανών του προϋπολογισμού και της χρήσης-αξιοποίησης των πιστώσεων.  Προς αυτή την κατεύθυνση και με σκοπό να αναβαθμιστεί ο ρόλος του σε μονάδα οικονομικής διαχείρισης, το λογιστήριο του Υπουργείου έχει ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, δημιουργώντας πλέον μια πιο διευρυμένη ομάδα η οποία ασχολείται με θέματα ελέγχου δαπανών και διαδικασιών εγκρίσεων.