You are here

Εμπόδια στο «name and shame» δικηγόρων

18/04/2022 16:09

Σε επαφή με την επίτροπο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βρίσκεται ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος (ΠΔΣ), έτσι ώστε να ζητηθεί άδεια δημοσιοποίησης ονομάτων για σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλονται ποινές.

Σχολιάζοντας την πρακτική δημοσιοποίησης των αποφάσεων που πειθαρχικού συμβουλίου του ΠΔΣ και των ποινών που επιβάλλονται, αλλά όχι των ονομάτων δικηγόρων ή δικηγορικών γραφείων, ο πρόεδρος του Παγκύπριου δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης, δήλωσε στον Alpha ότι «προς το παρόν δημοσιοποιούμε τα πρόστιμα, το ύψος τους και το περιεχόμενο των αποφάσεων», κάτι που όπως επεσήμανε γίνεται για πρώτη φορά.

Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις όπου αφαιρείται η άδεια δικηγορικού γραφείου, το όνομα δημοσιεύεται για σκοπούς προστασίας του κοινού.

Ωστόσο, σε ότι αφορά γενικότερα τη δημοσιοποίηση ονομάτων, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει έγκριση από πλευράς επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων». Υπέδειξε πως όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, δικηγόρους, «υπάρχει πρόβλημα» στη δημοσιοποίηση ονομάτων.

Για το σκοπό αυτό όπως εξήγησε, ο ΠΔΣ είναι σε επαφή με την αρμόδια επίτροπο και προστίθεται να ζητήσει όπως «σε κάποιες περιπτώσεις που κρίνουμε σοβαρές να έχουμε την άδεια για δημοσιοποίηση ονόματος».

Οι αναφορές προκύπτουν εξ αφορμής των προστίμων ύψους από €8 χιλ. μέχρι €79 χιλ., που επέβαλε σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία ο ΠΔΣ, κατόπιν ελέγχου που έγινε σε αυτά σε σχέση με τις διαδικασίες που αφορούσαν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και στην απόκτηση «χρυσών διαβατηρίων».

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων κάλεσε σήμερα τον δικηγορικό σύλλογο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δικηγορικών γραφείων στα οποία επέβαλε ποινές. Παράλληλα, κάλεσε τον εισαγγελέα να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση όλων όσων ευθύνονται, είτε πρόκειται για δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Επιβολή προστίμου ή αφαίρεση άδειας

Ο κ. Κληρίδης, δήλωσε ότι μόνο το πειθαρχικό συμβούλιο του ΠΔΣ έχει την αρμοδιότητα με βάση τον νόμο, να αφαιρέσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος και αυτό, όπως επεσήμανε, έχει γίνει σε περιπτώσεις καταδίκης για σοβαρές υποθέσεις.

Σε άλλες υποθέσεις, όπως ανέφερε, γίνεται επίπληξη ή μπορεί να καταγγελθεί κάποιος για τα έξοδα που έχουν προκληθεί.

Διευκρίνισε ότι για θέματα ξεπλύματος χρήματος, τις υποχρεώσεις του πλαισίου know-your-customer («γνώριζε τον πελάτη σου») και θέματα ελέγχου προέλευσης κεφαλαίων κτλ, μπορούν να επιβληθούν μόνο πρόστιμα.

«Εάν διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια των ερευνών, ενδεχόμενη διάπραξη ποινικού αδικήματος παραπέμπουμε το θέμα στη Γενική Εισαγγελία», είπε ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας ότι πρόσφατα η Νομική Υπηρεσία ζήτησε την παραπομπή υλικού σε σχέση με τα Pandora Papers, σε περίπτωση που εντοπίστηκε ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος κατά τους ελέγχους του ΠΔΣ.

«Υπάρχουν τουλάχιστον μια ή δύο περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος και έχουν εξεταστεί από τη Γενική Εισαγγελία. Η μια έχει ήδη οδηγηθεί ενώπιον του κακουργιοδικείου», πρόσθεσε.

Της Μαρίας Χαμπή