You are here

Εν μέρει η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα της ΤΑ

29/11/2002 15:02
Σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές χορηγίες προς την Τοπική αυτοδιοίκηση, από τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

Μιλώντας στην 21η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η ετήσια χορηγία αυξάνεται από το 1% στο 1,5% των καθαρών εσόδων του κράτους - κατά το 2002 η κρατική χορηγία στους Δήμους ανήλθε στα £13 εκατ. - ενώ το ποσοστό της κρατικής συνεισφοράς για νέα πολεοδομικά έργα όλων των Δήμων θα ανέλθει στο 80%, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση, ενώ προνοείται και η δημιουργία ιστοσελίδας και Μητρώου Δημοτών των κατεχόμενων Δήμων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την παραχώρηση σύναψης προσωρινού δανείου, για ποσοστό 40% των εσόδων του προϋπολογισμού του Δήμου, ενώ προνοείται η παραχώρηση πρόσθετης εφάπαξ κρατικής χορηγίας ύψους 50.000 λιρών για κατανομή στους εννέα κατεχόμενους Δήμους.

Η κυβέρνηση ικανοποίησε σε κάποιο ποσοστό και τα αιτήματα που πρόβαλαν τελευταία οι Δήμαρχοι για αύξηση του ποσού των συντάξεων και για αφορολόγητο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προνοείται παραχώρηση εφάπαξ ποσού κατά την αφυπηρέτηση των Δημάρχων, η μεταβίβαση σύνταξης στις χήρες ή τα τέκνα Δημάρχων, καθώς και αύξηση της σύνταξης Δημάρχων από το 2003.

Παραχωρείται, επίσης, στους Δημάρχους χορηγία ύψους 5.000 λιρών κατ' ανώτατο όριο έναντι καταβλητέου δασμού για αγορά αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αντιμισθία των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των κατεχόμενων Δήμων, καθώς και των εξόδων παραστάσεως των Δημάρχων.