You are here

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς

30/06/2016 07:22
Σημαντική βελτίωση στην εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι πολίτες βασικούς πολιτειακούς θεσμούς και οργανισμούς δείχνει νέα έρευνα της StockWatch.

Η πρώτη έρευνα κοινής γνώμης μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, δείχνει σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης τόσο σε ανεξάρτητους θεσμούς, όπως την ελεγκτική υπηρεσία και τη γενική εισαγγελία, όσο και στα δύο κρατικά πανεπιστήμια.

Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζει η αξιολόγηση του κοινοβουλίου, που δείχνει ότι ενδεχομένως οι εκλογές να είχαν θετική επίδραση στις αντιλήψεις των πολιτών.

Η κοινή γνώμη στην Κύπρο εμπιστεύεται περισσότερο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον γενικό ελεγκτή, και το ΤΕΠΑΚ ενώ τη χαμηλότερη – αν και σημαντικά βελτιωμένη - βαθμολογία λαμβάνουν οι πολιτικοί και τα κόμματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της StockWatch με δείγμα 600 νοικοκυριά, το πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρείται πλέον ο πιο αξιόπιστος θεσμός στην Κύπρο με βαθμολογία 7,6 από τα 10 έναντι 7,3 στην προηγούμενη έρευνα.

Η βαθμολογία για τον γενικό ελεγκτή ανέρχεται στο 6,8 έναντι 6,3 στην έρευνα Ιανουαρίου 2016 και είναι η δεύτερη ψηλότερη μετά το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τρίτη ψηλότερη βαθμολογία λαμβάνει το ΤΕΠΑΚ, 6,4 έναντι 5,2. Η βελτίωση των αντιλήψεων που υπάρχει για το ΤΕΠΑΚ είναι η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των θεσμών και οργανισμών που αξιολογούν οι έρευνες της StockWatch. Στο τέλος του 2015 το ΤΕΠΑΚ είχε εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη πρυτανικών αρχών ενώ άλλαξε παράλληλα προεδρία.

Η αστυνομία λαμβάνει βαθμολογία 5,7 από 5,4 τον Ιανουάριο του 2016 και οι ένοπλες δυνάμεις 5,7 από 5,8.

Η γενική εισαγγελία λαμβάνει 5,7 από τα 10 έναντι 5 στην προηγούμενη έρευνα.

Υπό το φως των απανωτών σκανδάλων που συνδέονται αλλά και αναδεικνύονται από δημοτικές αρχές και συμβούλια, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν βαθμολογία 5,3 από το σύνολο των πολιτών έναντι 5,4 στην προηγούμενη έρευνα.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας έλαβαν τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζοντας ωστόσο βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ο μέσος όρος των απαντήσεων για την κεντρική τράπεζα είναι 4,1 έναντι 3,8 στην προηγούμενη έρευνα.

Η κυπριακή βουλή των αντιπροσώπων λαμβάνει βαθμολογία 3,9 από τα 10 έναντι 3,1 στην προηγούμενη έρευνα.

Η κυβέρνηση λαμβάνει βαθμολογία 4,4 από 3,9 τον Ιανουάριο του 2016.

Το υπουργείο οικονομικών συνεχίζει να έχει πιο ψηλή βαθμολογία από την κυβέρνηση λαμβάνοντας 4,9 έναντι 4,4 στην προηγούμενη έρευνα.

Ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τη προηγούμενη έρευνα έχει πάρει η εκκλησία. Λαμβάνει 4,6 από 4,8 τον Ιανουάριο. Είναι ένας από τους λίγους θεσμούς των οποίων η αξιοπιστία υποχώρησε – οριακά – τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016.

Οι μετρήσεις αξιοπιστίας γίνονται από τη RAI για λογαριασμό της StockWatch. Το μέγεθος του δείγματος για τα νοικοκυριά ήταν 600 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω.

Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 13-15 Ιουνίου 2016.

Της Γεωργίας Χαννή