You are here

Εντός Μαΐου συστήματα τηλεματικής στα λεωφορεία

18/04/2018 12:36

Εντός Μαΐου θα εγκατασταθούν συστήματα τηλεματικής στα λεωφορεία για να υπάρχει σωστή πληροφόρηση των πολιτών αλλά και του υπουργείου μεταφορών για τις διακινήσεις των λεωφορείων, ανέφερε η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε πίνακα την ώρα άφιξης κα αναχώρησης των λεωφορείων ενώ στις σκέψεις είναι και εφαρμογή σε κινητά.

Το σύστημα τηλεματικής στα λεωφορεία έχει στόχο να αυξήσει τη χρήση των δημόσιων μεταφορών γα τις διακινήσεις που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με την υπογραφή των νέων συμβάσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες που λήγουν το 2020, τόνισε, θα λυθούν αρκετά από τα προβλήματα που υπάρχουν για να υπάρχει ένα πιο σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών.

Κάμερες τροχαίας

Για τις κάμερες τροχαίας, η υπουργός σημείωσε ότι υπήρχε ένα παλιό σύστημα που απέτυχε και η προώθηση του νέου συστήματος θα πάρει χρόνο. «Είμαστε στη διαδικασία των μελετών που θα πάρουν κάποιους μήνες», ανέφερε και η εγκατάσταση του συστήματος για να ολοκληρωθεί θα πάρει δύο χρόνια από την υπογραφή των συμβολαίων.

«Θα εγκατασταθούν 90 κάμερες ακίνητες και 20 κινητές και το σύστημα θα γίνει σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει στην οδική ασφάλεια», σημείωσε.

Η κ. Βασιλιάδου αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση έργων όπως είναι ο δρόμος Πόλης Χρυσοχούς και ο περιμετρικός Λευκωσίας.

Για την ενιαία ανάπτυξη στη Λάρνακα, είπε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την υπογραφή των συμβολαίων καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές. Αναμένεται πριν από τη λήξη του 2018, η υπογραφή των συμβολαίων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είπε εκφράζοντας την ελπίδα να είναι αρκετά πριν τη λήξη του έτους.

Για τον τομέα των αερομεταφορών, είπε ότι εφαρμόζεται πολιτική ανοικτών αιθέρων. «Η συνδεσιμότητα της Κύπρου με χώρες του εξωτερικού έχει αυξηθεί. Η αεροπορική κίνηση προς τον τόπο έχει αυξηθεί κατά 45% περίπου τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

«Υπάρχουν 3 αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο ενώ υπάρΧουν και άλλες εταιρείες εγκατεστημένες στην που δεν είναι εγγεγραμμένες στη χώρα. Έχουμε 32 εταιρείες που πετούν στην Κύπρο και πάρα πολλές άλλες που περνούν δια της Κύπρου», σημείωσε.

«Καλλιεργούμε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες μέσω των οποίων αίρονται εμπορικοί περιορισμοί και έτσι δημιουργούμε ενδιαφέρον και για άλλες εταιρείες. Σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες που μας ανταγωνίζονται στην περιοχή όπως είναι η Μάλτα που έχει ψηλότερες επιδόσεις από την Κύπρο.

Ο γενικότερος στόχος του υπουργείου, σημείωσε «είναι να καταστεί η Κύπρος ένα κέντρο υποδομών και επικοινωνιών και μπορούμε να το πετύχουμε με τη συνεργασία των άλλων τμημάτων του υπουργείου και άλλων υπουργείων», σημείωσε.

Της Γεωργίας Χαννή