You are here

Επί τάπητος η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

24/09/2020 19:35

Για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του κόμματος.

«Ο πολιτισμός είναι κοινή υπόθεση όλων μας», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Προδρόμου, με τον κ. Παπαδόπουλο να λέει από την πλευρά του ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί επί της αρχής με τη φιλοσοφία της δημιουργίας του συγκεκριμένου Υφυπουργείου.
 
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργάτες του είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού «αλλά και για τους καταρχήν σχεδιασμούς και την προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από το Υπουργείο Παιδείας και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και βεβαίως ήθελα να ακούσω και έχω ακούσει και εισηγήσεις και προκαταρκτικές απόψεις».

«Θα συνεχιστεί η ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα θα γίνει και διάλογος, δημόσιος διάλογος με φορείς και πρόσωπα, πρωταγωνιστές από το χώρο του πολιτισμού ούτως ώστε στο τέλος να έχουμε μια πρόταση, ένα νομοθετικό πλαίσιο, κάποιο νομοσχέδιο για τη σύσταση, τη δημιουργία και λειτουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού που να βρει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και συναίνεση», πρόσθεσε.

Γιατί ακριβώς, συνέχισε, θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινή υπόθεση όλων μας. «Να πω ότι είναι εθνική υπόθεση για την Κύπρο και πραγματικά θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας αφού όλοι συμφωνούμε και χαίρομαι και για τη θέση αρχών του Δημοκρατικού Κόμματος που μας βρίσκει σύμφωνους. Αφού όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τον πολιτισμό, θεωρώ λοιπόν ότι εφόσον καταλήξουμε στη δημιουργία ενός Υφυπουργείου, θα δώσουμε μια νέα αρχή για να έχουμε μια πιο συγκροτημένη προσέγγιση και μια πολιτική για τον πολιτισμό», κατέληξε ο Υπουργός.
 
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Παιδείας τις σκέψεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού. «Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος επί της αρχής είναι ότι συμφωνούμε με τη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός συγκεκριμένου Υφυπουργείου Πολιτισμού, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη διοργάνωση των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών που έχουν σχέση με τον πολιτισμό» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Είχαμε φυσικά την ευκαιρία να εκφράσουμε και κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε σχέση με τη δομή που θα πρέπει να έχει αυτό το Υφυπουργείο ή και κατά πόσον αυτός είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσουμε με τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού, καθώς έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη και δημόσια, τη δική μας ανησυχία σε σχέση με την πορεία των δημοσίων οικονομικών», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ωστόσο ότι αυτές οι επιφυλάξεις «δεν συνιστούν ένσταση σε σχέση με τη γενική αρχή ότι μια τέτοια κίνηση σίγουρα θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων που αφορούν την προώθηση του πολιτισμού στον τόπο μας».