You are here

Επί τάπητος στεγαστικό, μεταναστευτικό, ΤΑ

02/05/2023 14:25

Το στεγαστικό, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της ΤΑ και οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στα γραφεία του κόμματος στην Εζεκία Παπαϊωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε πως ευχήθηκε στον νέο Υπουργό Εσωτερικών σε αυτή την πρώτη τους συνάντηση καλή δουλειά στο δύσκολο και απαιτητικό Υπουργείο που έχει αναλάβει, σημειώνοντας πως αν ο κ. Ιωάννου και το Υπουργείο του πάνε καλά, σημαίνει πως πολλά πράγματα θα πάνε κατ΄ ευχή.

Ανέφερε πως συζήτησαν στη συνάντηση κάποια ζητήματα, όπως το στεγαστικό. Σημείωσε πως το ΑΚΕΛ αυτή την περίοδο αναπτύσσει μια εκστρατεία για το ζήτημα αυτό που στόχο έχει να αναδείξει μια σειρά από προβλήματα, να διαμορφώσει προτάσεις και προσεγγίσεις τις οποίες θα μεταφέρει το κόμμα του στην Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια μέσα από το διάλογο να υπάρξει αυτή η συγκροτημένη κρατική πολιτική που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην στέγη, ειδικά για τις μικρομεσαίες οικογένειες, τα νεαρά ζευγάρια, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ασφαλώς και για τους πρόσφυγες.

«Σε αυτό το θέμα, όπως και σε άλλα ζητήματα που συζητήσαμε, συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή και σε ένα αμφίδρομο διάλογο», είπε, και τόνισε πως το ΑΚΕΛ αν και κόμμα της αντιπολίτευσης, επιθυμεί όπως με τις προτάσεις του και τη δημιουργική του προσέγγιση βοηθήσει στην υπέρβαση προβλημάτων και στην απόδοση λύσεων σε προβλήματα. «Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς το ρόλο μας ως αντιπολίτευση και έτσι θα πορευθούμε και στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη συνέχεια πως με τον Υπουργό Εσωτερικών συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό ενόψει της αναμονής της κατάθεσης εκ μέρους της Κυβέρνησης του νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου για το μεταναστευτικό. "Είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα το μεταναστευτικό που για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται συγκροτημένες και πολυεπίπεδες πολιτικές», είπε.

Συζήτησαν ακόμη το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει των Δημοτικών Εκλογών που θα γίνουν τον Μάιο του 2024.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πολύ δημιουργική συνάντηση, διαβεβαιώνοντας πως θα βρίσκονται σε επαφή.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου, ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Στεφάνου για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση, η οποία εμπίπτει μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τα πολιτικά κόμματα και την ενημέρωση για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως τόνισε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ την πρόθεση και τη διάθεσή του για αμφίδρομη επικοινωνία καθώς επιζητά τη συνεργασία. Είπε πως μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου εμπίπτουν ενέργειες για το στεγαστικό, για αυτό έχει ζητήσει από το ΑΚΕΛ να αναπτύξει ένα πλάνο και να ενημερώσει το Υπουργείο για τις δράσεις και τις ενέργειες του ώστε να εμπλουτίσει η Κυβέρνηση και τις δικές της δράσεις.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως για το μεταναστευτικό ενημέρωσε τον κ. Στεφάνου για το αποτέλεσμα των πρόσφατων επαφών που είχε στις Βρυξέλλες. Για το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, είπε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως μέχρι τις αρχές Ιουνίου να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση.

Για το σχέδιο «κτίΖΩ» για την αναδόμηση και επιδιόρθωση προσφυγικών συνοικισμών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως είναι σε πολύ καλό δρόμο.

«Έχω επιβεβαιώσει πως θα είμαστε σε επικοινωνία, ανταλλάσσουμε απόψεις, διότι μόνο μέσω αυτής της οδού, της επικοινωνίας και της ανταλλαγής απόψεων μπορούμε να φέρουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες και τον κόσμο μας», κατέληξε.