You are here

Επωφελήθηκαν 9.000 πρόσφυγες με βοήθεια €140 εκατ.

06/10/2022 16:50

Γύρω στις 9.000 δικαιούχοι με οικονομική βοήθεια ύψους €140 εκατομμύρια, έχουν επωφεληθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022 με την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου παροχής οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3/7/2019, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο σημειώνει πως αυξήθηκαν σημαντικά οι πιστώσεις για τα εν λόγω σχέδια, ενώ υπήρξε μεγάλη μείωση στον χρόνο αναμονής εξέτασης των αιτήσεων.

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως τα αναθεωρημένα κριτήρια τα οποία αυξάνουν την επιδότηση ενοικίου στάλθηκαν για απόψεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ απλοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε ανακοίνωση, σε συνέχεια των τελευταίων δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «τόσο η αύξηση των κονδυλίων για τα στεγαστικά σχέδια για εκτοπισθέντες και παθόντες, όσο και η εφαρμογή των νέων κριτηρίων, αποδεικνύουν τη στοχοπροσήλωση του Υπουργείου για στήριξη και αρωγή προς τον προσφυγικό κόσμο, παρά τις οικονομικές προκλήσεις».

«Παρά τον διπλασιασμό των αιτήσεων τα τρία τελευταία έτη 2019-2022, λόγω των αυξημένων κινήτρων, έχει επιτευχθεί μεγάλη μείωση στον χρόνο αναμονής της εξέτασης των αιτήσεων», προσθέτει.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως ο χρόνος εξέτασης μειώθηκε από 36 σε 8 έως 12 μήνες κατά μέγιστο, με το ποσοστό απορρόφησης του προϋπολογισμού να ξεπερνά το 100%.

Αναφέρει επίσης, ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών «έχουν αυξηθεί σημαντικά για τα εν λόγω σχέδια, με το 2022 να φθάνουν σχεδόν τα 50 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 25 εκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα το 2019».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επιδότησης ενοικίου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως δαπανήθηκαν €25 εκ. για την τελευταία 4ετία με τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων να μειώνεται από τους 8 στους 2 μήνες.

Επίσης, αναφέρει πως «μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, αναθεωρήθηκαν τα κριτήρια αυξάνοντας μεταξύ άλλων την επιδότηση ενοικίου, ενώ απλοποιήθηκαν και οι σχετικές διαδικασίες» και προσθέτει, ότι «τα αναθεωρημένα κριτήρια στάλθηκαν για απόψεις στο Υπουργείο Οικονομικών, πριν προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβουλίου».

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)