You are here

Επτά «κύπριοι» στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ

23/07/2022 06:00

Επτά συνολικά ονόματα Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι έχουν πολιτογραφεί κύπριοι βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, μετά τη στρατιωτική εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις στη StockWatch η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφορικά με την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή σε ερώτηση της, εάν περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί ως υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κατάλογο των φυσικών προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα.

Η κ. Ατταλίδου, δήλωσε ότι στην απαντητική επιστολή του ο κ. Νουρής επιβεβαίωσε ότι στην λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕE σε βάρος της Ρωσίας, περιλαμβάνονται και πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτογραφηθεί ως κύπριοι και συγκεκριμένα επτά πρόσωπα.

Η βουλευτής του Κινήματος δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω πληροφόρηση για τα πρόσωπα αυτά, καθώς όπως εξήγησε η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών είναι διαβαθμισμένη ως απόρρητη.

Ανέφερε όμως ότι προτίθεται να στείλει επιστολή στην Επίτροπο Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου για να εξετασθεί το ζήτημα, καθώς όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε ζητήματα όπως το συγκεκριμένο και ειδικά όπως επεσήμανε όταν ο κατάλογος της ΕΕ με τα πρόσωπα που επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι δημόσιος.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές του περασμένου Απριλίου εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης διαβατηρίων των Ρώσων ολιγαρχών, που είναι στη λίστα με τα 878 πρόσωπα που επέβαλε κυρώσεις η ΕΕ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στην λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, βρίσκονται μόνο τα ονόματα τεσσάρων προσώπων, οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν κύπριοι και έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό προέβη στην σχετική απόφαση μετά από υποδείξεις της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη και δη της Κύπρου, να μελετήσουν την ακύρωση υπηκοοτήτων που είχαν δοθεί σε Ρώσους ή Λευκορώσους και βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, αλλά και της δεδηλωμένης πρόθεσης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας περί στήριξης κι εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης στην StockWatch ότι μεταξύ των επτά Ρώσων ολιγαρχών, με κυπριακά διαβατήρια είναι και δύο Ρώσοι επιχειρηματίες, των οποίων τα ονόματα έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο των Panama Papers.

Κυρώσεις εναντίον 878 προσώπων

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα κυρώσεις σε 877 πρόσωπα.

Οι κυρώσεις αυτές, η ισχύς των οποίων επεκτάθηκε προ ημερών μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή άλλων χρηματοοικονομικών πόρων στα εν λόγω πρόσωπα και οντότητες.

Σημειώνεται ότι στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβάνονται άτομα και οντότητες που θεωρείται ότι η δράση τους υπονομεύει ή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ολιγάρχες και επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς που παρέχουν σημαντικά έσοδα στη Ρωσία, καθώς και μέλη της Ρωσικής Δούμας.

Της Ελένης Χαραλάμπους