You are here

Έρχεται μητρώο για λομπίστες το 2023

24/11/2022 13:46

Τη δέσμευση για τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για το μητρώο των λομπιστών της Κύπρου απέσπασε η Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs Professionals (LPAP – www.lpap.cy), από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών με πρωτοβουλία της LPAP. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ίδια συνάντηση τονίστηκε επίσης η σημασία της στενής συνεργασίας LPAP και Αρχής με τους λομπίστες να διαβεβαιώνουν την Αρχή ότι θα στηρίξουν όλες τις προσπάθειες που θα προωθήσει η τελευταία για τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και γενικότερα την πάταξη της διαφθοράς.  Ζήτησαν δε να ενημερωθούν για τα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει η Αρχή κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας που ρυθμίζει το lobbying και η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το συμβούλιο της LPAP, ενημέρωσε την Αρχή ότι ήδη άρχισε να διοργανώνει ενημερωτικά σεμινάρια πληροφόρησης του κοινού για τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, σε συνεργασία με τον ΣΕΛΚ, το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί πότε θα αρχίσει κανονικά τη λειτουργία της η Αρχή και πότε θα είναι έτοιμο το μητρώο για την εγγραφή των λομπιστών και το σύστημα αναφοράς των συναντήσεων μεταξύ λομπιστών και αξιωματούχων.

Από την πλευρά της Αρχή ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο περιμένει την έγκριση των κανόνων λειτουργίας της από τη Βουλή και ότι ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.