You are here

«Έρχεται» ο κοινωνικός λειτουργός της γειτονίας

04/05/2023 13:05

Με πιλοτική περίοδο έξι μηνών ξεκινά το πρόγραμμα κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς από το υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο την πρόληψη και την άμεση προσέγγιση των ατόμων που χρειάζονται στήριξη.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου η υφυπουργός κοινωνικής πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα και εφαρμόζεται επί του παρόντος πιλοτικά για έξι μήνες στους δήμους Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου, Παραλιμνίου, στις κοινότητες ορεινών περιοχών Παλαιχωρίου, Ευρύχου, Σολέα, Πέρα Πεδί, Φοινί και στο δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς.

Στόχος, υπογράμμισε, είναι με την αξιολόγηση του προγράμματος να επεκταθεί παγκύπρια.

Το πρόγραμμα σε αυτή τη φάση απασχολεί 13 κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα είναι το πρώτο σημείο αναφοράς και ήδη ξεκίνησαν την πρώτη φάση χαρτογράφησης των κοινοτήτων και δήμων, σε συνεργασία με τους κοινοτικούς φορείς.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε €11 εκατ. μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027».

Προσβλέπει ακόμη στην ενίσχυση των αναγκών των πολιτών, μέσω της ταχύτερης, αποτελεσματικότερης και ποιοτικότερης εξυπηρέτησης τους και στην στοχευμένη αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μοναξιά και άλλα απλά ή σύνθετα ζητήματα, πρόσθεσε.

Απώτερος σκοπός, η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και κατ’ επέκταση του συνόλου, σημείωσε η κ. Ευαγγέλου, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αποτελεί δράση υλοποίησης από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το κράτος πρόνοιας ενισχύεται, είπε, μειώνοντας την απόσταση από τον πολίτη, ενώ το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη κατά την εφαρμογή του τις σύγχρονες ανάγκες για μεταρρύθμιση και εξέλιξη των υφιστάμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο έργο εκσυγχρονισμού με στόχο την αναβάθμιση υπηρεσιών, την βελτιστοποίηση διαδικασιών, την καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση και παρακολούθηση έργων, την έγκαιρη και διαφανής ενημέρωση του κοινού και την παροχή ταχύτερης και ποιοτικότερης εξυπηρέτησης.

Έμφαση δίνεται στην επανατοποθέτηση μίας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ως προς την σφαιρική κάλυψη των αναγκών των πολιτών, καθώς ήδη καθημερινά ο μέσος όρος επισκέψεων στα γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών ανέρχεται σε 250-270 άτομα, είπε.

Το 2021 εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας 42 χιλ. άτομα, προγράμματα ή παρεμβάσεις.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει τις κυριότερες ανάγκες μέσω της χαρτογράφηση των κοινοτήτων, πρόσθεσε.

Καταλυτικός ρόλος ΤΑ

Σημαντική η συμμετοχή των τοπικών αρχών, τόνισε η υφυπουργός, καθώς η παρουσία τους τους επιτρέπει να ενεργήσουν αμεσότερα και να αναδεικνύουν τις ανάγκες και ευαισθησίες της κοινότητας τους.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτή τη βάση στοχεύεται περαιτέρω συνεργασία με τις τοπικές αρχές, λόγω του σημαντικού τους ρόλου και έστειλε κάλεσμα για ενίσχυση κι άλλων τοπικών αρχών και συνεργασίας, κάτι που χαιρέτισε και ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Οι λειτουργίες του προγράμματος σκοπεύουν στο να λειτουργούν προληπτικά, πρόσθεσε, μέσω στελέχωσης με κοινωνικών λειτουργών και εποπτών και όχι πυροσβεστικά.

Η κ. Κυρατζή είπε ότι το πρόγραμμα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε πλήρη συνέργεια με τις τοπικές αρχές.

Μήνυμα προς κοινωνικούς λειτουργούς

Απευθυνόμενη προς τους κοινωνικούς λειτουργούς, η υφυπουργός είπε ότι έχει πλήρη επίγνωση και εικόνα για το δύσκολο έργο που διετελούν λόγω του επαγγέλματος τους.

Τους ευχαρίστησε, προσθέτοντας, ότι «η πρώτη γραμμή είναι ο καθρέφτης όχι μόνο του υφυπουργείου αλλά της χώρας μας. Είναι το ανθρώπινο μας πρόσωπο», σημείωσε.

Μ.Κ.