You are here

Έρχεται ζέστη, προστατευθείτε

06/06/2002 22:03
Ο Ιούνιος είναι καυτός όχι μόνο λόγω του πορίσματος της Βουλής για το ΧΑΚ αλλά και λόγω του καιρού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας ο υδράργυρος θα φθάσει το Σαββατοκύριακο μέχρι και τους 38 βαθμούς ενώ αύριο οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό θα φθάσουν τους 34 βαθμούς.

Με αφορμή την προβλεπόμενη άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας υπενθυμίζουν με επίσημη ανακοίνωση τους πιο βασικούς τρόπους πρόληψης των ανεπιθύμητων επιδράσεων της ψηλής θερμοκρασίας στο ανθρώπινο οργανισμό.

· Αποφυγή της ηλιοθεραπείας και έκθεσης στον ήλιο, όπως και περιορισμός άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης.

· Χρήση καπέλων στον ήλιο και χαλαρών, ελαφρών και ανοιχτόχρωμων ρούχων.

· Αποφυγή οινοπνευματωδών και βαριών τροφών όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Συστήνονται ελαφρές τροφές, λαχανικά, φρούτα και χυμοί.

· Συχνή αναπλήρωση των υγρών που χάνονται.

· Χρήση συστημάτων κλιματισμού και ανεμιστήρων.

· Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους θα πρέπει να ζητείται αμέσως ιατρική συμβουλή.

Τα πιο πάνω μέτρα πρέπει να τηρηθούν περισσότερο σχολαστικά από άτομα με μεγαλύτερη ευαισθησία στις ψηλές θερμοκρασίες όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι καρδιοπαθείς και τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη.