You are here

Έρχονται νομοσχέδια για πιο αποδοτική δικαιοσύνη

09/05/2023 15:35

Στην ανάγκη αποδοτικότερης και ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης, αναφέρθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, στον χαιρετισμό της στο 13ο Nicosia Economic Congress, αναλύοντας τις κινήσεις που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό δομών και του πλαισίου δικαιοσύνης.

Η κ. Κουκκίδη αναφέρθηκε στην επεξεργασία νομοσχεδίων, με σκοπό την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας, τα οποία ήδη τέθηκαν σε διαβούλευση με στόχο να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφισή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε εντάσσεται η ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, ως επίσης η ενίσχυση της νομοθεσίας για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» η εκ νέου διαβούλευση νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο και προνοεί την αύξηση της κλίμακας δικαιοδοσίας των Επαρχιακών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών, γεγονός που θα προσφέρει περισσότερη ευελιξία στο σύστημα.

Εμπόδιο οι καθυστερήσεις

Η απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του κράτους δικαίου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ανέφερε η κ. Κουκκίδη, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή, ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης στηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, οι καθυστερήσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους πολίτες που εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες, όσο και σε βασικούς τομείς όπως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, οι ξένες επενδύσεις, επηρεάζοντας τη φήμη της χώρας μας ως διεθνούς επιχειρηματικού κόμβου που προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τόσο σε τοπικές επιχειρήσεις, όσο και σε ξένες εταιρείες, εξήγησε.

«Όταν το δικαστικό σύστημα εγγυάται την αναγνώριση των δικαιωμάτων εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, τότε η αγορά θα δείξει εμπιστοσύνη σε αυτό, θα δημιουργηθεί ένα κλίμα βεβαιότητας και προβλεψιμότητας, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να προχωρήσουν, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία και την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι «δυστυχώς, η άποψη που συμμερίζονται σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ότι η ταχύτητα με την οποία αυτή απονέμεται απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική».

Αυτό το συμπέρασμα συμμερίζονται πολίτες και επιχειρήσεις στην Κύπρο, σε Ευρώπη αλλά και διεθνείς οργανισμοί, πρόσθεσε.

Αργή, αλλά αμερόληπτη η δικαιοσύνη στην Κύπρο

Η Κύπρος, σύμφωνα με την υπουργό, συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες επιδόσεις όσον αφορά στον χρόνο που απαιτείται για την εκδίκαση των αστικών, ενώ παρατηρείται σημαντική συσσώρευση τέτοιων υποθέσεων, τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό.

Τόνισε ωστόσο, ότι η μη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία απόδοσης ποιότητας, αξιοπιστίας και αμεροληψίας.

«Η Κυπριακή Δικαιοσύνη ανέκαθεν απολάμβανε τη φήμη της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», σημείωσε.

Εκσυγχρονισμός δομών και πλαισίου δικαιοσύνης

Ήδη τέθηκε ως προτεραιότητα η συνέχιση και περαιτέρω προώθηση του εκσυγχρονισμού των δομών και του πλαισίου που διέπουν τη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, είπε.

Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη και δημιουργία νέων δικαστηρίων και την αλλαγή δομών ή και την ενίσχυση τους εντός των υφιστάμενων δικαστηρίων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επικείμενη λειτουργία από 1η Ιουλίου 2023 του νέου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανώτατου Δικαστηρίου, με απονομή και στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα λειτουργήσει το Εφετείο, που θα αποτελέσει τη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία και θα λειτουργεί σε εξειδικευμένα τμήματα για τη γρήγορη εκδίκαση των εφέσεων.

Αναμένεται, επίσης είπε, η λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου που θα αναλάβουν την εκδίκαση, με ταχείες διαδικασίες, εμπορικών διαφορών μεγάλου ύψους επίδικης διαφοράς (άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ) και όλων των ναυτικών υποθέσεων.

Η δημιουργία των εν λόγω Δικαστηρίων, σύμφωνα με την υπουργό, πέραν της επίδρασης στη μείωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης, αναμένεται, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διάφορα έργα εντός των δικαστηρίων, ενώ δόθηκε άμεση προτεραιότητα στο έργο εκκαθάρισης καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια και στην προώθηση ψηφιοποίησης των δικαστηρίων, με την ολοκληρωτική της εφαρμογή ν’ αναμένεται εντός του 2023. Παράλληλα, προωθείται η Ακουστική Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίου, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου το 2025.

Πολύ σημαντικό επίσης έργο, ανέφερε είναι η εφαρμογή των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, με ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με νέες απλοποιημένες διαδικασίες στις αστικές υποθέσεις, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση στον χρόνο εκδίκασης. Με την εφαρμογή τους αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

Σημαντικό έργο χαρακτήρισε ακόμη την αποτελεσματική διοίκηση των Δικαστηρίων, μέσα από μια νέα δομή που θ’ αποτελείται από άτομα που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ειδικότητες, ενώ σημείωσε και την επιτυχή λειτουργία της Σχολής Δικαστών.

Της Μαρίας Κυριακίδου