You are here

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

02/06/2023 10:15

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, με τον τίτλο «Σύγχρονη Επαγγελματική Ανάπτυξη για την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση», παρουσιάστηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας για την Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Σύγχρονη Επαγγελματική Ανάπτυξη για την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το σχέδιο, θέτει γερά θεμέλια για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

«Η απόφαση της ΕΕ για καθορισμό της φετινής χρονιάς ως Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη και για την Κύπρο, που ως κράτος μέλος βασίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας», τόνισε.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας που είναι και ο σημαντικότερος μας πλούτος.

«Και οφείλουμε να στηρίξουμε και να επενδύσουμε στο ανθρώπινο μας δυναμικό για να ενισχύσουμε τον κυπριακό κορμό της οικονομίας και να εδραιώσουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του τόπου μας. Απαραίτητη προϋπόθεση σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που απαιτεί επιτακτικά την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της καινοτομίας, με ένα υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, εξοπλισμένο με τις απαραίτητες δεξιότητες και την κατάλληλη τεχνογνωσία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, με το Σχέδιο Δράσης «Σύγχρονη Επαγγελματική Ανάπτυξη για την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση», «θα ενισχύσουμε τη σύγχρονη επαγγελματική κουλτούρα, θα προωθήσουμε την εξειδίκευση και την πιστοποίηση και θα στοχεύσουμε την επαγγελματική μάθηση σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Η σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη είναι πράσινη και ψηφιακή, είναι ασφαλής και ποιοτική και είναι απαραίτητη για τη μετάβαση στη νέα εποχή που όλοι στοχεύουμε».

«Ο συνεχώς εξελισσόμενος κόσμος της εργασίας απαιτεί να αγκαλιάσουμε τη δια βίου μάθηση και τη συνεχή αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, η επανεκπαίδευση και η επέκταση της γνωσιακής μας βάσης αποτελούν για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Και προς τούτο, πρέπει να καλλιεργήσουμε, και εδώ χρειάζεται η συνεργασία όλων, μια κουλτούρα μάθησης, καινοτομίας και συνεχούς εκπαίδευσης. Να παρέχουμε προσβάσιμες οδούς για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Και είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με την πολιτική μας στην Παιδεία, στην εκπαίδευση», υπογράμμισε.

«Ως Πολιτεία, έχουμε ευθύνη να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη δια βίου μάθηση, τις ποιοτικές και ασφαλείς θέσεις εργασίας. Και για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους μας όλους, τους κοινωνικούς εταίρους, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους φορείς της κοινωνίας μας, αλλά και τον κάθε συμπολίτη μας. Και χαίρομαι ειλικρινά που σήμερα είστε μαζί μας, στηρίζετε αυτή την προσπάθεια και από την αρχή της διακυβέρνησης εργαζόμαστε πολύ στενά μαζί σας, έχουμε πετύχει τη συμφωνία για την ΑΤΑ, υπάρχουν πολλά άλλα εργασιακά θέματα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και είμαστε εδώ μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να βρούμε λύσεις», είπε.

«Καλώ λοιπόν τον κάθε ένα από εμάς να ενστερνιστεί τη δύναμη των δεξιοτήτων, της αναβάθμισης δεξιοτήτων και της δια βίου μάθησης ως προσωπική ευθύνη, ως ένα προσωπικό στοίχημα. Ας αναγνωρίσουμε, αυτό που κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει και πραγματικά πιστεύω, ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας μας δεν βρίσκεται μόνο στους φυσικούς μας πόρους, αλλά κυρίως, και εκεί πρέπει να στηριχθούμε, στο ανθρώπινο μας δυναμικό», κατέληξε.