You are here

Εξετάζονται αδικήματα από στελέχη ελεγκτικής υπηρεσίας

14/10/2019 15:06

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πρόσφατα τέθηκε ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή πληροφορία ότι περί το 2007 πέντε, νυν και πρώην, ανώτερα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συνέστησαν, οι ίδιοι και συγγενικά πρόσωπά τους, εταιρεία η οποία απέκτησε ακίνητη ιδιοκτησία.

Πριν 1,5 περίπου χρόνο, ακίνητο της εταιρείας ενοικιάστηκε στην ΑΗΚ για σκοπούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Με βάση τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο, δεν επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να κατέχει μετοχές ή άλλο συμφέρον σε οποιαδήποτε μη δημόσια εταιρεία παρά μόνο ύστερα από άδεια του Υπουργού Οικονομικών, η οποία δίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από προκαταρκτική διερεύνηση διαφάνηκε ότι, όχι μόνο δεν λήφθηκε τέτοια άδεια, αλλά ενδεχομένως τα στελέχη αυτά να δήλωσαν ψευδώς κατά τη σύσταση της εταιρείας ότι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Όπως ισχυρίζεται ο γενικός ελεγκτής, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ενημερώθηκε αμέσως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ο οποίος έδωσε στην Αστυνομία οδηγίες για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων,  η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της ποινικής διερεύνησης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από το στέλεχος που εξακολουθεί να εργάζεται στην Ελεγκτική Υπηρεσία, καθότι οι υπόλοιποι έχουν αφυπηρετήσει και δεν μπορούν να ελεγχθούν πειθαρχικά.

Ήδη έχει υποβληθεί πρόταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία, με βάση τον σχετικό Νόμο έχει την αρμοδιότητα λήψης απόφασης, ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος να τεθεί σε διαθεσιμότητα στη βάση των προνοιών του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου.

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε εσωτερικά κρούσματα μεμπτής συμπεριφοράς. Με βάση τον κώδικα δεοντολογίας που ισχύει στην Υπηρεσία, το προσωπικό της Υπηρεσίας οφείλει να συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια και ακεραιότητα και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς, ώστε να χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Οφείλει επίσης να ενεργεί πάντοτε αξιόπιστα, με καλή πίστη και προς το δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον, το προσωπικό δεν πρέπει να ενεργεί με τρόπο που μπορεί να εκθέσει την Υπηρεσία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητά της. Σε ατομικό επίπεδο, το προσωπικό χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό περιστάσεων που ενδεχομένως να εκθέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά του και να τις αποφεύγει ή να τις αναφέρει στον αρμόδιο προϊστάμενο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Για ενημέρωση, ως προς την πορεία της ποινικής διερεύνησης, αρμόδια είναι η Αστυνομία. Για την υπόθεση θα εκδοθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία νέα ανακοίνωση ευθύς μόλις περατωθεί η ποινική διερεύνηση ή και ενωρίτερα αν χρειαστεί.