You are here

«Ευκαιρία» η Κύπρος να καταστεί τεχνολογικό κέντρο

31/07/2021 06:15

Η Κύπρος έχει μια τεράστια ευκαιρία να καταστεί ένα βιώσιμο τεχνολογικό κέντρο, υποστηρίζει ο Παγκράτιος Βανέζης, μέλος του ΔΣ της KPMG, συνέταιρος και επικεφαλής της KPMG Κύπρου στον τομέα Enterprise & Startups.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της KPMG για την βιομηχανία τεχνολογίας (KPMG Technology Industry Survey), ο κ. Βανέζης, υποστήριξε ότι η Κύπρος διαθέτει  ένα καλό μείγμα των απαιτούμενων παραγόντων στους οποίους μπορεί να κτίσει και να εργαστεί σε ότι λείπει.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις παραδοσιακές βιομηχανίες και πως ενώ η τηλεργασία ήταν βασική, η φυσική παρουσία είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση μιας ομαλής ισορροπίας για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων σε τεχνολογικές πόλεις ή κέντρα.

Ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια, ο κόσμος θα δει την άνοδο τεχνολογικών πόλεων και κέντρων, με παράγοντες όπως την προσέκυση millennials και genZers, τις μοντέρνες υποδομές και την ψηφιακή ετοιμότητα, την παρουσία σε ερευνητικά πανεπιστήμια και το τεχνολογικό οικοσύστημα, να περιλαμβάνονται ανάμεσα στους πιο ψηλά κατατασσόμενους παράγοντες, για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

«Κατά τη γνώμη μου, η Κύπρος έχει μια τεράστια ευκαιρία να καταστεί ένα βιώσιμο τεχνολογικό κέντρο καθώς διαθέτει καλό μείγμα αυτών των παραγόντων για να κτίσει σε αυτούς και να εργαστεί πάνω στις ελλείψεις», είπε.

Η τηλεργασία στον τομέα της τεχνολογίας

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της KPMG αναφορικά με την έρευνα για την τεχνολογική βιομηχανία, από 800 ηγέτες του τομέα της τεχνολογικής βιομηχανίας 39% θεωρούν ότι τα κέντρα όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Τελ Αβίβ θα συνεχίζουν να παίζουν ζωτικό ρόλο στην διευκόλυνση της συνεργασίας ταλέντων σε κοινότητες με στέρεα ψηφιακή υποδομή. Μόνο 22% θεωρούν ότι τα τεχνολογικά κέντρα δεν είναι πλέον σημαντικά. Με βάση την προηγούμενη έρευνα KPMG CEO Outlook pulse survey, 78% των τεχνολογικών ηγετών δεν προγραμματίζουν μείωση των φυσικών χώρων εργασίας και μόνο 26% αναμένουν να προσλάβουν μόνο προσωπικό για τηλεργασία στο μέλλον.

Ο παγκόσμιος επικεφαλής Τεχνολογίας, Media και Τηλεπικοινωνιών της KPMG Alex Holt, δήλωσε σχετικά, ότι η επιτυχία στον τομέα της τεχνολογίας, έχει ξεπεράσει τις περισσότερες βιομηχανίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πολλές εταιρείες να επεκτείνονται σημαντικά ενισχύοντας την αντίληψη ότι η δημιουργικότητα και καινοτομία μπορούν να συμβούν οπουδήποτε η συνεργασία έγινε πιο εικονική και παγκόσμια. Ωστόσο, επεσήμανε πως ο φυσικός χώρος εργασίας και τα κέντρα καινοτομίας αποτελούν βασικό συστατικό για τη στρατηγική των τεχνολογικών εταιρειών.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας έχει τη φήμη του πρωτοπόρου στους νέους τρόπους εργασίας και πως κατά τη γνώμη του η πανδημία επιτάχυνε την αίσθηση καινοτομίας και την προοδευτική αλλαγή.

«Αν και υπάρχουν κάποια μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα για τα μακροπρόθεσμα μοντέλα εργασίας, ο τομέας φαίνεται να αγκαλιάζει την ευκαιρία να κτίσει μια αληθινά υβριδική μορφή, συνδυάζοντας την πρόοδο των οικοσυστημάτων τεχνολογικών κέντρων, με την ισορροπία και την πρόσβαση σε ταλέντα, που προσφέρει η τηλεργασία», σημείωσε.

Μ.Χ.