You are here

Φεύγει με πλειάδα συνεργατών ο ΠτΔ

08/02/2023 07:04

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώνεται η θητεία του προέδρου Αναστασιάδη και παραδίδεται η διακυβέρνηση στο νέο πρόεδρο, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Το προεδρικό Μέγαρο και τα γραφεία τους, θα εγκαταλείψουν ταυτόχρονα, μια πλειάδα πολιτειακών αξιωματούχων και συνεργατών του ΠτΔ, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν την ημέρα της λήξης της θητείας Αναστασιάδη.

Στις 28 Φεβρουαρίου παραδίδουν το χαρτοφυλάκιο τους στους επόμενους, οι έντεκα Υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς επίσης και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω και οι πέντε υφυπουργοί (Ναυτιλίας, Τουρισμού, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού).

Μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αποχωρήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και η γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διάρθρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Τις θέσεις τους στους συνεργάτες του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν επίσης, τα άτομα που στελεχώνουν τα γραφεία που συνθέτουν την προεδρία της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι:

- Το γραφείο Υφυπουργού παρά τω Προέδρω
- Το γραφείο Κυβερνητικού Εκπροσώπου
- Το γραφείο Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Το γραφείο Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας
- Το προσωπικό της Διοίκησης Προεδρίας
- Το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Η Γραμματεία Προεδρίας
- Τα γραφεία Επιτρόπων
- Το γραφείο Διαπραγματευτή Ε/Κ πλευράς για το Κυπριακό
-Το γραφείο Εκπροσώπου της Ε/Κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων

Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή το 2018, μετά την ανανέωση της θητείας Αναστασιάδη, την προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο στελέχωναν 109 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 20 υπηρετούσαν με απόσπαση στη Διοίκηση Προεδρίας, καθώς και στα γραφεία των Επιτρόπων Προεδρίας Φώτη Φωτίου, Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου, Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνας Αντωνίου και Εθελοντισμού Παναγιώτη Σεντώνα.

Με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή στις 30/10/2018, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, στην Προεδρία και στο Προεδρικό Μέγαρο υπηρετούσαν συνολικά 89 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 37 ήταν μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι 52 ήταν εργοδοτούμενοι ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται ότι η τελετή εγκατάστασης του προέδρου της Δημοκρατίας λαμβάνει χώρα στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος δίνει το νενομισμένο όρκο στο Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Μαρτίου 2023.

Της Ηρώς Ευθυμίου