You are here

Γ. Κληρίδης: "Δεν νομίζω να υπήρχε δολιοφθορά" (4)

10/07/2002 12:42
Στο χώρο του τραγικού δυστυχήματος μετέβη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σωκράτη Χάσικο.

Μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Κληρίδης, προέβηκε σε δηλώσεις:

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο του φοβερού αυτού ατυχήματος και η διαπίστωσή μου είναι ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα. Έχουμε ζητήσει να έρθουν από την Ελλάδα εμπειρογνώμονες για να διαπιστωθεί ακριβώς το τι συνέβη, διότι λίγα λεπτά, δέκα λεπτά περίπου, προτού προσγειωθεί το ελικόπτερο είχε επαφή με τον Πύργο Ελέγχου και δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε για κάποιο πρόβλημα. Πληροφορηθήκαμε από κάποιο Άγγλο, ο οποίος έχει σπίτι στην περιοχή, ότι άκουσε ελικόπτερο να πέφτει και να καίγεται. Γίνονται οι έρευνες για να δούμε ακριβώς τι συνέβηκε.»

Σε ερώτηση αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: «Δεν νομίζω να υπήρχε δολιοφθορά, διότι όπως ανέφερα λίγα λεπτά προτού συμβεί το ατύχημα το ελικόπτερο είχε επαφή με τον Πύργο Ελέγχου. Μάλλον φαίνεται ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε, αλλά λόγω του ότι ήταν νύκτα προσγειώθηκε σε ένα σημείο όπου από κάτω υπήρχε κρημνός με αποτέλεσμα να ανατραπεί.»

Σε ερώτηση κατά πόσο θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία εντός της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Δεν νομίζω διότι έχουμε ειδοποιήσει στην Αθήνα, θα πρέπει να έρθουν στην Κύπρο οι ειδικοί οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν τα συντρίμμια. Δεν νομίζω, θα είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε μια μέρα.»

Σε ερώτηση αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε έκρηξη στον αέρα προτού προσγειωθεί το ελικόπτερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όχι, έτσι είχε ακουστεί αλλά τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Το ελικόπτερο είχε επαφή με τον Πύργο Ελέγχου και δεν είχε αναφέρει ότι είχε πρόβλημα. Φαίνεται ότι προσπάθησε να προσγειωθεί μετά από δέκα λεπτά σε εκείνο το σημείο αλλά προσγειώθηκε στην όχθη μιας χαράδρας και ανατράπηκε.»

Σε παρατήρηση ότι η απώλεια του Στρατηγού είναι μεγάλη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: «Ασφαλώς είναι μεγάλη και για την Κύπρο ειδικά σ΄ αυτές τις περιόδους.»