You are here

Γεν. Έφορος Δημοψηφίσματος: Οι κανόνες του παιγνιδιού

23/04/2004 11:25
Στις 7.00 πμ θα αρχίσει η ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Δημοψηφίσματος. Η ψηφοφορία θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1 μμ και θα λήξει κανονικά η ώρα 6.00 μμ.

Ο Προεδρεύων Υπάλληλος κάθε Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το Εκλογικό Κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

Τα έξιτ-πολς

Σύμφωνα με το Γενικό Έφορο Δημοψηφίσματος, η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας - EXIT POLL - έξω από τα Εκλογικά Κέντρα την ημέρα του Δημοψηφίσματος, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε και μόνο τότε, αφού λήξει προηγουμένως η κανονική ψηφοφορία, δηλ. ευθύς αμέσως μετά τις 6.00 μμ, που κλείνουν κανονικά οι κάλπες σε όλα τα Εκλογικά Κέντρα.

Ως εκ τούτου, πληροφορούνται όσες Εταιρείες και Τηλεοπτικοί Σταθμοί προτίθενται να διενεργήσουν εικονική ψηφοφορία - EXIT POLL – την ημέρα του Δημοψηφίσματος, έξω από τα Εκλογικά Κέντρα, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, ότι τυχόν έκδοση και ανακοίνωση του αποτελέσματος της δημοσκόπησης πριν από το κλείσιμο των καλπών, δηλ. πριν την ώρα 6.00 μμ, οι υπαίτιοι είναι ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά για παράβαση του Εκλογικού Νόμου, για απρεπή και παράνομη επίδραση και/ή επηρεασμό των εκλογέων.

Και μην ξεχνάτε...

· Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, σήμερα και αύριο απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση αμέσως ή εμμέσως με το Δημοψήφισμα, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Δημοψηφίσματος ή με εξουσιοδότησή του.
· Επίσης, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το Δημοψήφισμα.
· Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Δημοψήφισμα, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα Εκλογικά Κέντρα.
· Την παραμονή και την ημέρα του Δημοψηφίσματος, απαγορεύεται η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό, η τοιχοκόλληση πινακίδων και η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με το Δημοψήφισμα.
· Η Αστυνομία έχει πάρει οδηγίες να συλλαμβάνει και να προσάγει αμέσως στο Δικαστήριο όσους κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου θα αναγράφουν συνθήματα ή θα διανέμουν φυλλάδια στους δρόμους.
· Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι 500 λίρες ή και στις δύο ποινές μαζί.