You are here

ΓΓ του ΚΣ ΟΑΣΕ: Ο πόλεμος κατά διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας

27/05/2022 16:36

Ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας, δήλωσε την Παρασκευή στη Λευκωσία η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Margareta Cederfelt, ανοίγοντας το διεθνές συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων», με ομιλητές τόσο εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και ΜΜΕ όσο και Κύπριους αξιωματούχους.

Το συνέδριο φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» κατά το διήμερο 27 - 28 Μαΐου 2022 και είναι το πρώτο συνέδριο του ΟΑΣΕ που διεξάγεται με φυσική παρουσία μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το συνέδριο διεξάγεται με πρωτοβουλία της Αντιπρόεδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπο για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία ανέφερε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους πως η πολιτική θέληση είναι το κύριο εργαλείο κατά της διαφθοράς.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί πολιτικοί σε αυτήν την αίθουσα που έχουν την εξουσία να κάνουν την αλλαγή, να προωθήσουν την ιδέα και να διασφαλίσουν την εφαρμογή επαρκούς νομοθεσίας, πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Η διάσκεψη αυτή, συνέχισε, εξυπηρετεί ακριβώς να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας ως βουλευτές να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι, πιο φιλόδοξοι όσον αφορά την ατζέντα μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και πιο αποτελεσματικοί προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της ΚΣ της ΟΑΣΕ, κ. Cederfelt είπε ότι "η παρουσία μας σήμερα επιβεβαιώνει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ, καθώς υπονομεύει σοβαρά την ανάπτυξη των κρατών και επηρεάζει τις ζωές των πολιτών".

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι ο οργανισμός στηρίζει την ειρήνη αλλά θα πρέπει να ασχοληθεί και με άλλα σημαντικά θέματα γιατί αν αφεθούν, τότε μετά το τέλος του πολέμου, θα είναι μεγαλύτερα τα προβλήματα.

H κ. Cederfelt συνεχάρη την κ. Χαραλαμπίδου για την δέσμευσή της να «αναλάβει πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα θέσει την ΚΣ ΟΑΣΕ στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και την υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς", εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ο κώδικας και να υιοθετηθεί καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου.

Η διαφθορά, είπε, αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και τη σταθερότητα των κοινωνιών μας, επηρεάζει όλα τα κράτη του κόσμου, υπονομεύοντας θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, θεσμούς και έχει επίσης αντίκτυπο στην κοινωνική, οικονομική καθώς και στην πολιτική ανάπτυξη", δήλωσε η κ. Cederfelt, καθώς εκτρέπει κρίσιμους πόρους από την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών και αποξενώνει από τη δημοκρατική διαδικασία.

Κάλεσε τα μέλη της ΚΣ ΟΑΣΕ να δράσουν με υπευθυνότητα και τόνισε ότι οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στους βουλευτές, εκλέγοντάς τους και έχουν καθήκον να «δείξουμε σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς». Θα πρέπει να υιοθετήσουμε αποτελεσματικές πολιτικές στον αγώνα κατά της διαφθοράς ο οποίος παραμένει βασική προτεραιότητα για όλες τις χώρες του ΟΑΣΕ και ζήτημα για όλους τους βουλευτές και κυβερνήσεις. Και αυτό αποτελεί το κλειδί για υπεράσπιση της δημοκρατίας και να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας και σε αυτούς που μας εξέλεξαν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Απεσταλμένος της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Πρέσβης Artur Dmochowski είπε ότι η κοινοβουλευτική διάσταση του ΟΑΣΕ και της ίδιας της συνέλευσης ενισχύει την πολυμέρεια και προωθεί την πρόληψη των συγκρούσεων μέσω διαλόγου. "Και σήμερα αυτό το έργο μπορεί να έχει περισσότερο νόημα από ποτέ. Ο ΟΑΣΕ έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει έναν άλλο πόλεμο στην ήπειρο και να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου", ανέφερε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Dmochowski δήλωσε ότι υπό το φως μιας τέτοιας πρωτοφανούς παραβίασης της διεθνούς τάξης, όπως η τρέχουσα ρωσική απρόκλητη βάναυση επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, "συνειδητοποιούμε ότι η κλίμακα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι τεράστια".

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πρόσθεσε, η Πολωνία, ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ, έχει υιοθετήσει μια σταθερή στάση για προάσπιση των αρχών και αξιών του οργανισμού που αποτελούν θεμελιώδεις κανόνες όπως η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία επιλογής συμμαχιών. «Η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει τις αγριότητες και να επιτρέψει την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας». Ανέφερε ότι η δύναμη του ΟΑΣΕ έγκειται στη περιεκτική προσέγγισή του για το τί σημαίνει ασφάλεια.

Η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε, «θεωρεί την καταπολέμηση της διαφθοράς ακρογωνιαίο λίθο μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας» και φαινόμενο το οποίο σημειώνεται παγκόσμια. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαδικασία δημιουργίας βιώσιμων και διαφανών θεσμών για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι τα εθνικά κοινοβούλια ως πυλώνες της δημοκρατίας μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στον τομέα πάταξης της διαφθοράς" κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΚΣ ΟΑΣΕ, Roberto Montella είπε ότι η διαφθορά  αποτελεί απειλή για τα θεμέλια των κοινωνιών και τις αρχές του ΟΑΣΕ οι οποίες είναι η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, η διαφάνεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των ΜΜΕ, του κράτους δικαίου και των μειονοτήτων.

Οι πολίτες είναι θύματα διεφθαρμένων κοινωνιών και για το λόγο αυτό, "είναι πολύ σημαντικό οι βουλευτές να εμπλακούν και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη νομοθεσία και να περιλαμβάνουν στην εθνική νομοθεσία πολύ αυστηρές πρόνοιες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το οφείλουμε στους πολίτες μας», πρόσθεσε.