You are here

Gov.cy στα πρότυπα του Gov.uk. και cloud το 2021

21/03/2021 06:00

Βήματα μετάβασης σε τεχνολογίες cloud θα κάνει η κυβέρνηση το 2021 και θα αφορά όλα τα πληροφοριακά συστήματα της κυβέρνησης.

Ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας Στέλιος Χειμώνας μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο με θέμα “The Public Sector is innovating with Hybrid Cloud” ανέφερε ότι όραμα είναι όπως η έρευνα, η τεχνολογία, και οι τεχνολογίες να αποτελέσουν εργαλεία μιας βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

«Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε.

«Δίνουμε έμφαση στις υποδομές των πληροφορικών συστημάτων της κυβέρνησης αλλά και τις ψηφιακές υποδομές της χώρας. Συνεργαζόμαστε με ξένους φορείς για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας του Υφυπουργείου για να θεσπίσουμε νέες λειτουργίες», πρόσθεσε.

«Το 2021 θα δούμε και την κυβέρνηση να κάνει βήματα μετάβασης στο cloud και θα αφορά όλα τα πληροφοριακά συστήματα της κυβέρνησης. Αρχίζουμε μελέτη για να καθορίσουμε κριτήρια προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Η μετάβαση, σημείωσε, θα γίνει σταδιακά. Τέλος του 2021 αρχές του 2022 θα προκηρυχθεί η πρώτη προσφορά για τις υποδομές ενώ μετά θα ακολουθήσει δεύτερη προσφορά για την μετεγκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων

Αναλύοντας τους πυλώνες στρατηγικής, ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε στο έργο Government As Platform, ή της δημιουργίας πλατφορμών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πολίτες όσο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για το σκοπό αυτό, είπε, το Υφυπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τη βρετανική Government Digital Service (DGS) και τη γερμανική PD και την KMPG, στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (SRSS).

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της δημιουργίας κυβερνητικού κέντρου δεδομένων (government data centre) απ’ όπου θα τρέχουν όλα τα συστήματα της κυβέρνησης.

Για την ανάπτυξη 160 ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, ο κ. Χειμώνας είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό εργοστάσιο ψηφιακών υπηρεσιών» (digital services factory) και για τον σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία DGS του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είπε ακόμη ότι οι υπηρεσίες του κράτους θα διατίθενται μέσω ενιαίας ψηφιακής πύλης, του Gov.cy ή Mygov.cy, στα πρότυπα του Gov.uk.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών και συγκεκριμένα τη δημιουργία του digital services factory και τη νέα ενιαία διαδικτυακή πύλη gov.cy.

«Προωθούμε και την ηλεκτρονική ταυτότητα», πρόσθεσε.

Έκανε επίσης αναφορά σε μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, δικαιοσύνη, φόρο, υπουργείο δικαιοσύνης, κτηματολόγιο, πολεοδομία και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Επαναστατικές τεχνολογίες

Ο Manager της IBM Cyprus Μάριος Καπίρης ανέφερε ότι οι νέες υποδομές και οι ψηφιακές ικανότητες έχουν οδηγήσει σε επαναστατικές τεχνολογίες όπως είναι το blockchain, το cloud. Έχει διαμορφωθεί νέο τεχνολογικό περιβάλλον πιο ισχυρό με δυνατότητες για πρόσβαση στην αγορά πιο γρήγορα.

«O κόσμος αναμένει αυτήν την επαναστατικότητα και στο δημόσιο τομέα μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η κάθε υπηρεσία εξυπηρετεί τον πολίτη. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά η πορεία αυτή βρίσκεται στην εκκίνηση της», ανέφερε.

«Το 80% του φόρτου εργασίας είτε αφορά τον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα διεκπεραιώνεται με πιο παραδοσιακές μορφές. Η μετάβαση του 80% σε νέα εποχή είναι καίριας σημασίας. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

H IBM βρίσκεται σε ένα δικό της μετασχηματισμό μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων κτίζοντας τη νέα στρατηγική, ανέφερε.

Το Hybrid cloud διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού και είναι το μεγάλο στοίχημα, είπε.

«Το 2021 θα δούμε επιχειρήσεις να αρχίσουν να εξετάζουν τις ευκαιρίες του cloud για να αξιοποιήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στις υποδομές», τόνισε.

Ο υπεύθυνος της IBM για λύσεις Cloud Θεοδώρης Δράκος, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες cloud μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το δημόσιο στους πολίτες.

Οι οργανισμοί, σημείωσε, μπορούν με ευκολία να μεταφέρουν τις επαφές τους από το ένα περιβάλλον στο άλλο.

Αναφέρθηκε στις λύσεις για εκσυγχρονισμό ώστε οι οργανισμοί να γίνουν πιο ευέλικτοι στην πρόβλεψη, συλλογή, οργάνωση και ανάλυση των δεδομένων επιτρέποντας τις επιχειρήσεις να προβλέπουν και να δημιουργούν στρατηγικές. Έκανε αναφορά και σε λύσεις αυτοματοποίησης ώστε να αυτοματοποιηθούν ροές εργασίας και διαδικασίες και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα, αλλά και στο θέμα ασφάλειας που προστατεύει τους οργανισμούς από απειλές

Η IBM Services Delivery Manager, Αντωνία Μιχαήλ, σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός στην υγεία λόγω του αυξημένου κόστους.

Σημείωσε ότι μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας καθώς μπορεί να εντοπίζει σχέσεις και δεδομένα που ήταν χαμένα σε φακέλους ασθενών. Επίσης, μπορούν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία των ασθενών

Ο Data & AI Software Sales, IBM Παντελής Ξανθούλης ανέφερε ότι με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης οι οργανισμοί μπορεί να έχουν πιο εύκολα διαθέσιμα δεδομένα.

Ο Cloud and Automation Software Sales της IBM Νίκος Καρατζάς ανέφερε ότι το υβριδικό cloud είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε λόγω και της πανδημίας. Έξι στα δέκα στελέχη που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση cloud υποδομών δεν έχουν την ετοιμότητα και τα σωστά εργαλεία για να μπορέσουν να διαχειριστούνε τα διαφορετικά συστήματα εύκολα και γρήγορα, επεσήμανε.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, οι σύγχρονες, καινοτόμες τεχνολογίες Hybrid Cloud και AI, μπορούν να βοηθήσουν τους δημόσιους οργανισμούς να αποκτήσουν ευελιξία, να κλιμακώσουν σταδιακά το έργο τους για επιχειρησιακή συνέχεια και ανθεκτικότητα και να αποκτήσουν εμπεριστατωμένη γνώση από την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, ώστε να υποστηρίξουν βελτιωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Τονίστηκε ότι μια προσέγγιση Hybrid Cloud και AI μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών, επιτυγχάνοντας γρηγορότερη συνεργασία με τους πολίτες και βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, ασφαλή αξιοποίηση των δεδομένων για τη δημιουργία έξυπνων λύσεων και μετασχηματισμό βασικών λειτουργιών και εκσυγχρονισμό υποδομών.

Της Γεωργίας Χαννή