You are here

Χάκερς έβγαλαν εκτός λειτουργίας το κτηματολόγιο

10/03/2023 08:57

Πάγωσαν όλες οι εργασίες στο κτηματολόγιο το οποίο δέχεται επίθεση από χάκερς, οι οποίοι ζητούν λύτρα για αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο διευθυντής του κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι από την περασμένη Τετάρτη είχαν παρατηρήσει μια σοβαρή δυσλειτουργία στην πύλη κτηματολογίου και για λόγους ασφαλείας αποφάσισαν να κατεβάσουν όλο το σύστημα.  Δηλαδή, το σύστημα επικοινωνίας με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και το εσωτερικό σύστημα.

Όπως είπε, η πύλη του κτηματολογίου δέχεται περίπου 10 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο από επιχειρηματίες, επαγγελματίες, πολίτες και διάφορα τμήματα του κράτους οι οποίοι χρησιμοποιούν online τον ιστότοπο για τις δικές τους εφαρμογές δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό όγκο εργασίας στο σύστημα.

Διευκρίνισε ότι «ήταν άμεση η παρέμβαση του τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εργάζονται εντατικά μέρα νύκτα και θα εργαστούν και το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να επανέλθει το σύστημα μέχρι τη Δευτέρα, διότι πρόκειται για ένα από τα πιο νευραλγικά συστήματα της οικονομίας του τόπου».

Κυβερνοεπίθεση, από την περασμένη Τετάρτη δέχεται και το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο έθεσε το σύστημα του εκτός λειτουργίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου