You are here

Χρηματοδότηση Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας από EE

30/08/2022 16:53

Η πρόταση του έργου N4CY σχετικά με την ανάπτυξη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Κύπρου (NCCC-CY) εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφαλίζοντας τη συγχρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ, ανακοίνωσε η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ), θα ξεκινήσουν την υλοποίηση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία των απαραίτητων διαδικασιών και δυνατοτήτων για να λειτουργήσει ως Εθνικό Κέντρο Συντονισμού, τον σχεδιασμό προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τη διανομή των διαθέσιμων καταιγιστικών κονδυλίων, τη θέσπιση διαδικασιών για τα μέλη της κοινότητας, τη συμβολή σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα Κυβερνοασφάλειας.

Μετά τον επίσημο διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) θα συντονίζει το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας (NCCC-CY) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ), το οποίο θα ηγηθεί των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση. Επίσης, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής (ΥφΕΚΨΠ) θα συμβάλει στο έργο ως συνδεδεμένος εταίρος.

«Οι στόχοι και η υλοποίηση του έργου N4CY συνάδουν με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου (NCCC-CY), ώστε να συμβάλει ικανοποιητικά στις σχετικές ευρωπαϊκές προσπάθειες στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η ΑΨΑ, η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του NCCC-CY, μέσω της συγχρηματοδότησης των μελλοντικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που θα ανακοινωθούν από το NCCC-CY και με την υποστήριξη συμπληρωματικών δράσεων πέραν αυτών που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

«Το έργο έχει διάρκεια 24 μηνών και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτύχει τους στόχους του και να παρέχει στην Κύπρο ένα ικανό και καλά ανεπτυγμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο», καταλήγει η ανακοίνωση.