You are here

Χριστοφόρου: Ανάκτηση χαμένου κύρους ΕΠΑ

30/05/2008 15:35
Στην ανάγκη η ΕΠΑ να ανακτήσει το χαμένο κύρος της μέσω της παραγωγής έργου και των σωστών και έγκυρων τοποθετήσεων της, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωστάκης Χριστοφόρου.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν και τα τέσσερα νέα μέλη της ΕΠΑ, καθώς και Ανώτεροι Λειτουργοί της Επιτροπής, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η έρευνα για τα πετρελαιοειδή που ξεκίνησε το 2005 θα είναι η πρώτη υπόθεση που θα ολοκληρώσει η ΕΠΑ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα η ΕΠΑ εξετάζει και άλλες υποθέσεις.

«Την ώρα που προωθούνται τα σημαντικά θέματα, θα καθαρίζουμε και τα λιγότερα σημαντικά, με στόχο να ξεκαθαρίζουμε» από εκκρεμούσες υποθέσεις για να μπορέσει η νέα Επιτροπή να θέσει τους δικούς της στόχους, είπε ο κ. Χριστοφόρου. Αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκπεραίωσης των υποθέσεων σύντομα γιατί διαφορετικά «δεν θα στέκουν οι υποθέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ΕΠΑ σε σχέση με τα προϊόντα αφορούν το φρέσκο γάλα, προϊόντα από αλεύρι, σιτηρά, φαρμακευτικά προϊόντα, πετρελαιοειδή και τσιμέντο, ενώ οι υπηρεσίες αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και συναφείς υπηρεσίες, τους ιατρούς, παιδίατρους, οδοντίατρους και άλλα ελεύθερα επαγγέλματα, τις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και τα αρτοποιεία και υπεραγορές.

Σε σχέση με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν για τα πετρελαιοειδή, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι κάποια από αυτά τα στοιχεία είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την έρευνα του 2008. Πρόσθεσε ότι τόσο για την έρευνα του 2005, όσο και για την έρευνα του 2008, για τα πετρελαιοειδή έχει χαραχτεί σχέδιο δράσης και έχουν μοιραστεί ρόλοι και δουλειά στα στελέχη της ΕΠΑ.

Ο κ. Χριστοφόρου διευκρίνισε ότι οι δύο υποθέσεις είναι αυτόνομες και δεν μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους.

Ανέφερε ότι έχει γίνει μια κατανομή προτεραιοτήτων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες που εκκρεμούν από το 2001 και οι οποίες δεν αποτελούν υπόθεση, καθώς δεν απάντησε ο ενδιαφερόμενος κατά πόσον επιμένει στην καταγγελία του.

Σε σχέση με το θέμα των τσιμέντων, ο πρόεδρος της ΕΠΑ είπε ότι «έχουν προκύψει κάποια νομικά ζητήματα για τον παραπέρα χειρισμό του θέματος» που αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα, καθώς και την καταχώρηση έφεσης από τη μία εκ των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών. Πρόσθεσε ότι «η υπόθεση έπεσε γιατί οι προκάτοχοι μας όταν αποφάσισαν δεν τήρησαν πρακτικό και δεν αιτιολόγησαν την απόφαση τους».

Ανέφερε, επίσης, ότι ενώπιον του Δικαστηρίου εκκρεμούν 24 υποθέσεις, οι οποίες «είναι πάνω στην ίδια βάση» με την υπόθεση των τσιμέντων.

Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε και σε σχέδια επιείκειας που εφαρμόζουν άλλες εθνικές αρχές ανταγωνισμού και τα οποία προσφέρουν σε μια εμπλεκόμενη εταιρεία που θα δώσει πληροφόρηση για θέματα που αφορούν την ΕΠΑ, την ευκαιρία είτε να απαλλαγεί του προστίμου είτε να της επιβληθεί ένα χαμηλό πρόστιμο. Ανέφερε ότι στην ΕΠΑ υπάρχει σχέδιο επιείκειας αλλά δεν στηριζόταν, όπως είπε, πάνω σε ασφαλές νομικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι μια από τις προτεραιότητες της ΕΠΑ είναι να ολοκληρώσουμε το σχέδιο και να διασφαλίσουμε τη νομική του βάση, θέτοντας το σε εφαρμογή.

Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη προληπτικής ιατρικής, μέσω παρεμβάσεων της ΕΠΑ, για διάφορα ζητήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό και πρόσθεσε ότι η πρώτη παρέμβαση που έκανε ήταν να αποστείλει ενημερωτική επιστολή στον υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού για όσα είδε και διαπίστωσε στη διάρκεια συνεδρίου για τον ανταγωνισμό.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΠΑ για να λειτουργήσει πιο σωστά, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν οργανική δομή, εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του θεσμού και εγχειρίδια δουλειάς, ενώ απουσιάζει η σωστή οργάνωση αρχείου.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι προς ενίσχυση του έργου της ΕΠΑ, ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης έξι νέων μελών επιστημονικού προσωπικού, εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ έχει ξαναζωντανέψει η ιστοσελίδα της Επιτροπής.