You are here

Ι. Φιάκκου: €621 εκατ. σε στοιχήματα το 2020

20/02/2021 00:17

Μείωση 19% σημείωσαν τα έσοδα από το στοίχημα το 2020 με την πανδημία του κορωνοϊού να επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου σε συνέντευξη της στη StockWatch αναφέρει ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2020, οι αποδοχές στοιχήματος Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Β (διαδικτυακό στοίχημα) για το έτος 2020 ήταν στα €620.809.884, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 19% σε σχέση με το έτος 2019 όπου ήταν στα €766.738.235.

Τα έσοδα του κράτους κατά το έτος 2020 ανήλθαν στα €8.938.511 καταγράφοντας αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2019 όπου ήταν στα €8.880.884. Η εισφορά κατά το έτος 2020 ανήλθε στα €2.681.554 και το 2019 ήταν στα €2.664.265.

Η Αρχή εγκαινίασε νέα ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες της προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα. Η πρόεδρος της Αρχής, αναλύει τους στόχους και την κεντρική ιδέα της εκστρατείας και τις καινοτομίες που θα εισάγει ο οργανισμός το επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο την ανάπτυξη του τομέα, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής του την προστασία των παικτών και του κοινού ευρύτερα. Η κ. Φιάκου αναφέρει ότι η κυπριακή κοινωνία έχει ροπή προς τα τυχερά παιχνίδια, κάτι το οποίο καθιστά την πρόληψη απαραίτητη.

Στη συνέντευξη της η κ. Φιάκκου σημειώνει ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα των αποδεκτών. Ειδικά κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων, κατέγραψαν μεγάλη μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, μετά τη χαλάρωση των μέτρων, ο τομέας παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη.

«Η βιομηχανία του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών έχει την ευελιξία να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά και την ανθεκτικότητα να ξεπεράσει την κρίση, με γνώμονα πάντα την προστασία των παικτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πανδημία ώθησε τους παρόχους στοιχηματικών υπηρεσιών να ενισχύσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους και να αναβαθμίσουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία τους», σημειώνει.

Η Αρχή πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε αδειούχα υποστατικά παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, ούτως ώστε να διασφαλίσει την πλήρη τήρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.

Αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων της, η ΕΑΣ επιδιώκει την πλήρη μετάβαση της σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. «Η πλήρης ψηφιοποίηση θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, θα ελαχιστοποιήσει τη γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος, θα ενισχύσει την επιχειρησιακή ανάπτυξη και διαφάνεια και κατ’ επέκταση την άσκηση του εποπτικού και ρυθμιστικού ρόλου της Αρχής», τονίζει.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στη στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Γεωργίας Χαννή