You are here

Η οικονομία του κυπριακού ποδοσφαίρου

02/05/2019 06:37

Φως στα άδυτα των κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων πρώτης κατηγορίας δίνουν οι οικονομικές τους καταστάσεις, που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την Τρίτη.  Οι καταστάσεις φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των ομάδων, τα σημαντικά τους χρέη στο κράτος και την αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιες εξ αυτών.

Η StockWatch ανέλυσε τους λογαριασμούς αποτελεσμάτων και τους ισολογισμούς των δώδεκα ομάδων, που αφορούν το λογιστικό έτος 2018.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τέσσερις ομάδες έχουν πάρει καθαρή έκθεση από τους ελεγκτές τους, η ΑΕΚ, η Σαλαμίνα, η Αλκή και ο Ερμής ενώ καθαρή έκθεση έχει πάρει και η ΑΕΛ παρουσιάζοντας όμως €4,1 εκ. αρνητικά κεφάλαια.

Αντίθετα, για έξι ομάδες, περιλαμβανομένων και των πρωτοπόρων του φετινού πρωταθλήματος, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων, οι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεση τους ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.  Σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, ο Απόλλων δεν επισυνάπτει την έκθεση των ελεγκτών, όμως γίνεται αναφορά στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι εξαρτώμενη στη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη από τους μετόχους της.

Ένα από τα αξιοσημείωτα της ανάλυσης είναι ότι κανένας από τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους δεν ελέγχει τα οικονομικά των ποδοσφαιρικών σωματείων πρώτης κατηγορίας.

Έσοδα και έξοδα

Τα συνολικά έσοδα των σωματείων για το έτος 2018 ανήλθαν στα €64 εκ. και τα έξοδα στα €69 εκ. 

Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τα σωματεία είναι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από την οποία προέκυψαν γύρω στα €15 εκ. για τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν.  Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι ομάδες έλαβαν περίπου €12 εκ. και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και καρτών διαρκείας άλλα €7 εκ.

Οι ομάδες είχαν έσοδα περίπου €7 εκ. από πωλήσεις και δικαιώματα των ποδοσφαιριστών τους, τα πλείστα εκ των οποίων (€5,7 εκ.) αφορούν τον ΑΠΟΕΛ.

Από διαφημίσεις και χορηγούς τα σωματεία έλαβαν γύρω στα €7 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις από τις δώδεκα ομάδες του πρωταθλήματος (ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ) έχουν τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων.

Σε ότι αφορά τα έξοδα, μόνο δύο ομάδες έχουν προϋπολογισμό πέραν των €10 εκ., ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλων.  Ο ΑΠΟΕΛ το 2018 δαπάνησε €21 εκ., περίπου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού όλων των σωματείων, και ο Απόλλωνας περίπου €13 εκ.

Η ΑΕΚ πέτυχε να βρίσκεται στην τρίτη θέση του φετινού πρωταθλήματος με περίπου μισό προϋπολογισμό από ότι ο Απόλλωνας και το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του πρωτοπόρου ΑΠΟΕΛ.

Σε ότι αφορά το σύνολο των δαπανών, μόνο τα €29 εκ. από τα €68 εκ. αφορούν τις απολαβές των ποδοσφαιριστών, ενώ άλλα €2 εκ. αφορούν απολαβές προπονητών και γυμναστών.  Μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εξόδων βρίσκεται σε γενικές κατηγορίες ποικίλων εξόδων: Τα «άλλα ποδοσφαιρικά έξοδα» και τα «άλλα έξοδα» ανέρχονται σε περίπου €13 εκ. και τα «διοικητικά και άλλα έξοδα» φτάνουν τα €7 εκ. 

Για αγορές ποδοσφαιριστών και scouting οι ομάδες πληρώνουν €4 εκ. και για προμήθειες περίπου €1 εκ.

Ζημιές για τους περισσότερους

Οι περισσότερες ομάδες καταγράφουν ζημιές το 2018, με τον ΑΠΟΕΛ να ξεχωρίζει, αφού η μη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκούς ομίλους διόγκωσε τις ζημιές του στα €5,1 εκ.  Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε έσοδο €1 εκ. από διαγραφή φορολογικών οφειλών.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η ΑΕΚ που είχε κέρδη €3,8 εκ. το 2018 αλλά και ο Απόλλωνας που έκλεισε τη λογιστική χρονιά με πλεόνασμα €0,6 εκ.

Επταψήφιες ζημιές κατέγραψε η Ομόνοια (€1,3 εκ.), η Ανόρθωση (€2,1 εκ.) και η Πάφος (€2 εκ.).

Συνολικά, οι καθαρές ζημιές των σωματείων, που περιλαμβάνουν και τα έξοδα χρηματοδότησης, ανήλθαν τα €7 εκ.

Λίγα τα μετρητά, αρνητικά τα κεφάλαια

Με τα πλείστα σωματεία να καταγράφουν ζημιές, το τέλος του έτους τα βρίσκει με σχετικά μικρά αποθέματα μετρητών.

Εξαιρέσεις αποτελούν ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ που έχουν περίπου €2,4 εκ. στο ταμείο, η κάθε ομάδα.

Τα μετρητά του ΑΠΟΕΛ περιορίζονται στο €0,7 εκ. ενώ περισσότερα είναι τα μετρητά στην Ομόνοια (€0,9 εκ.).

Όλες οι υπόλοιπες ομάδες, πλην της Σαλαμίνας, έχουν λιγότερες από €100 χιλ. στο ταμείο.

Οι συνολικές υποχρεώσεις των σωματείων φτάνουν τα €66 εκ. με τις πλείστες υποχρεώσεις να έχουν τρία σωματεία. Η Ομόνοια οφείλει €16,5 εκ., το ΑΠΟΕΛ €14,2 εκ. και ο Απόλλωνας €11,8 εκ.

Τα δάνεια των ομάδων φτάνουν τα €11 εκ., με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στους ισολογισμούς δύο ομάδων.  Ο Απόλλωνας οφείλει €3,2 εκ. και η Ομόνοια €2,8 εκ.

Πέραν των δανείων τους, τα σωματεία οφείλουν και €31 εκ. στο κράτος.  Ο ΑΠΟΕΛ οφείλει €8,8 εκ. και η Ομόνοια €9,9 εκ.

Τα ίδια κεφάλαια των σωματείων (που είναι μια ένδειξη για την βιωσιμότητα), μετά την επιβάρυνση των συσσωρευμένων ζημιών , είναι αρνητικά και φτάνουν τα €28 εκ.  Η πιο αρνητική οικονομική κατάσταση είναι της Ομόνοιας με €12,5 εκ. αρνητικά κεφάλαια, και ακολουθεί ο ΑΠΟΕΛ με €6 εκ., ο Απόλλωνας με €5 εκ., η Ανόρθωση με €4,4 εκ. και η ΑΕΛ με €4,1 εκ.

Η ΑΕΚ έχει θετικά κεφάλαια €5,6 εκ. και η Σαλαμίνα €0,3 εκ.

Το συνολικό ενεργητικό των ομάδων φτάνει τα €38 εκ., με την ΑΕΚ να έχει ενεργητικό €8,5 εκ., τον ΑΠΟΕΛ €8,2 εκ. και τον Απόλλωνα €6,7 εκ.